„Curcubeul toamnei”, în versuri şi pictură

0
83

Afis VanaLa Casa de Cultură Calafat va avea loc mâine, 23 noiembrie, ora 17.00, evenimentul de lansare a cărţii „Curcubeul toamnei”, semnată poetul şi folkistul Dan Vană (versuri) şi de Cristina Vană – educatoare la Grădiniţa nr. 1 Calafat (coordonator ilustraţii), şi publicată recent la Editura SEMNE, din Bucureşti. Cu acelaşi prilej, în Sala „Marin Sorescu” se va deschide expoziţia de pictură cu acelaşi titlu, „Curcubeul toamnei”, cuprinzând lucrări realizate de micii artişti membri ai Cercului de pictură coordonat de Cristina Vană. Și-au anunţat participarea Letiţia Sterian, Clara Mărgineanu, Luminiţa Tucă, Liliana Hinoveanu, Spiridon Popescu, Cristian Buică, Nicolae D. Vlădulescu şi Constantin Stana.

„Cartea are o concepţie unitară, fiecare strofă este aşezată cu rost alături de o lucrare. Picturile sunt realizate de copii foarte talentaţi, ale căror vârste incredibile sunt precizate. Viziunea plastică a micilor artişti, membri ai cercului de pictură coordonat de Cristian Vană, este uluitoare. Talentul copiilor, şlefuit de îndrumările sufletistei lor profesoare, este rupt din curcubeu. Crâmpeie de suflet fraged, transpus în forme şi culori, l-au inspirat fericit pe Dan Vană”, scrie jurnalista şi poeta Clara Mărgineanu în prefaţa cărţii.

„Amplul poem despre curcubeul toamnei mi-a oferit o lectură atât de plăcută încât nu m-am mulţumit să-l citesc doar o singură dată, ci de mai multe ori. Am încercat să ghicesc de unde vine plăcerea acestei lecturi. Răspunsul nu a fost prea greu de aflat: Dan Vană scrie o poezie lipsită de zorzoane  inutile, o poezie trăită, o poezie care transmite o stare sufletească transparentă şi de largă sensibilitate”, adaugă poetul Spiridon Popescu.

Tot la Editura SEMNE, Dan Vană publica, în 2013, cartea „Mărţişoare pentru copii, părinţi şi educatoare”, lansarea fiind, de asemenea, însoţită de o expoziţie de desene ale copiilor calafeteni.