Incident pe şantierul podului Calafat – Vidin: Muncitor român strivit de două barje, după ce a căzut în Dunăre

0
416

Un incident în urma căruia un muncitor român şi-a pierdut viaţa s-a petrecut, marţi seara, pe şantierul podului Calafat – Vidin. Din datele autorităţilor române, se pare că bărbatul, de 43 de ani, din Calafat, marinar angajat pe o navă-platformă închiriată de firma care se ocupă de construcţia podului, a alunecat de pe navă, în momentul când încerca să o lege de o barjă, fiind strivit între cele două vase. Incidentul s-a petrecut în apele teritoriale ale Bulgariei, însă, conform acordului bilateral semnat între statul român şi cel bulgar cu privire la legislaţia în domeniul muncii şi securităţii în muncă pentru lucrările la pod, autorităţile române vor trebui să stabilească dacă a fost sau nu vorba despre un accident de muncă, un inspector al ITM Dolj deplasându-se în zonă, ieri după-amiază.

Tragedia s-a petrecut marţi seara, în jurul orei 22.00. Autorităţile române au fost anunţate că un bărbat a dispărut în apele Dunării, după ce a căzut de pe nava pe care lucra. Bărbatul era angajat pe o platformă plutitoare românească, nava „Gabara”, după cum s-a stabilit ulterior, Aparţinând SC LHS Drobeta-Turnu Severin dar închiriată de firma care se ocupă de construcţia podului Calafat – Vidin, în speţă FCC Construccion. Nava avea revizia de ieşire din ţară făcută, astfel că se afla în apele teritoriale bulgăreşti în momentul producerii incidentului. Din primele verificări făcute de poliţiştii bulgari, se pare că victima încerca să lege o barjă de platforma pe care se afla el, a alunecat la un moment dat în Dunăre, fiind strivit între cele două vase.

Raportul s-a făcut cu persoană dispărută, ieri-dimineaţă fiind demarate căutările pentru recuperarea trupului bărbatului. S-a stabilit că victima este Gheorghe Radu, în vârstă de 43 de ani, din Calafat, era marinar şi avea trei ani vechime la această societate. Primele cercetări cu privire la eveniment au fost demarate de partea bulgară, însă, după ce s-a stabilit că atât angajatul, cât şi angajatorul acestuia, în speţă SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, sunt români, la faţa locului a fost trimis şi un inspector de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

„Am dispus deplasarea unui inspector în zonă, evenimentul urmând să fie cercetat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Asta pentru că firma la care era angajată victima, subcontractor al societăţii care efectuează lucrările la podul Calafat – Vidin, are sediul central în Bucureşti. Partea română va efectua ancheta întrucât acestea sunt prevederile legale în domeniu, conform Legii nr. 318/2009 vizând ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind legislaţia aplicabilă relaţiilor de muncă, securitate socială şi securitate şi sănătate în muncă legate de construirea podului peste fluviul Dunărea, Calafat – Vidin”, ne-a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora.

Mai precis, chiar dacă nenorocirea s-a petrecut în apele teritoriale ale Bulgariei, autorităţile române trebuie să stabilească dacă a fost sau nu vorba despre un accident de muncă. Art. 3 din Legea nr. 318/2009 specifică faptul că „angajatorii români, precum şi toţi angajaţii acestora sunt supuşi legislaţiei române, indiferent dacă lucrările pe care aceştia le execută se realizează pe teritoriul României sau pe teritoriul Republicii Bulgaria”.

Până la stabilirea tuturor circumstanţelor producerii incidentului, trebuie, în primul rând, recuperat trupul bărbatului, iar până aseară, la închiderea ediţiei, autorităţile nu furnizaseră nici o informaţie din care să rezulte că a fost găsit cadavrul.