Nouă ani de puşcărie pentru doljeanul care a lovit un jandarm cu sabia în cap

0
58

puscarieBărbatul de 38 de ani, din comuna Leu, ajuns după gratii pe 28 iunie a.c. după ce a lovit cu sabia în cap un jandarm de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, a fost condamnat. Trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de ultraj combinat cu tentativă de omor, doljeanul a recunoscut comiterea faptelor, a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că, joi, 20 octombrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, însă între timp inculpatul rămâne în arest preventiv.

Reamintim că, pe 28 iunie a.c., Dan Vladu, de 38 de ani, din comuna doljeană Leu, a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj combinat cu tentativă de omor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut în sarcina sa faptul că, luni, 27 iunie a.c., în jurul orei 00.30-01.00, a avut un conflict cu soţia sa, pe care a ameninţat-o cu moartea, aceasta solicitând prin 112 sprijinul organelor de poliţie şi al jandarmilor. Echipajul mixt de poliţişti şi jandarmi a ajuns la domiciliul lui Vladu, din comuna Leu, nr. 56, şi l-a găsit pe acesta în curte, fluturând o sabie, cu care ameninţa că va ucide persoanele care se vor apropia de el, dar şi pe cei patru copii minori care dormeau în casă. Pentru a-l împiedica să-i agreseze pe copii, oamenii legii au intrat în curte şi, în timp ce încercau să-l descopere pe bărbat, ascuns prin grădină, plutonierul major Minel Pădureanu, de 38 de ani, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, a primit o lovitură cu sabia la nivelul capului de la Vladu, alegându-se cu o plagă tăiată pentru vindecarea căreia a necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale. Colegii săi l-au imobilizat pe agresor, jandarmul a fost dus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, iar Dan Vladu a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat şi reţinut pentru 24 de ore, o zi mai târziu fiind arestat preventiv.tribunal

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările, iar pe 14 iulie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Dan Vladu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru ultraj combinat cu tentativă de omor. Dosarul a fost analizat în camera preliminară, iar luna trecută a fost primul termen. Inculpatul a cerut judecarea în procedura simplificată, a recunoscut totul în faţa judecătorilor, solicitând să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că, joi, 20 octombrie a.c. a fost pronunţată sentinţa. Magistraţii craioveni l-au condamnat la o pedeapsă de 9 ani închisoare cu executare, l-au menţinut după gratii şi au stabilit că trebuie să achite cheltuielile de spitalizare ale jandarmului pe care l-a agresat şi care nu a cerut despăgubiri: „Condamnă pe inculpatul Vladu Dan la pedeapsa de 9 ani închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Vladu Dan, perioada reţinerii şi arestării preventive de la 27 06 2016 la zi şi menţine măsura arestării preventive a acestuia. Admite acţiunea civilă formulată de către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi obligă inculpatul la plata sumei de 2251ei cheltuieli de spitalizare. Ia act că persoana vătămată Pădureanu Minel nu se constituie parte civilă în procesul penal. Obligă inculpatul la plata sumei de 656 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 20.10.2016”, se arată în hotărârea instanţei. Atât procurorii, cât şi inculpatul pot face apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.