Dolj: Pe cine votăm pe 11 decembrie

0
148

Şi PRU Dolj are candidaţii pregătiţi

Conducerea PRU Dolj a definitivat listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Spre deosebire de partidele mari, unde sunt mai multe locuri eligibile, dar şi bătălia pe poziţii „cât mai sus” este pe măsură, la PRU Dolj, nominalizarea pe liste a oamenilor s-a făcut fără vociferări şi revendicări ulterioare. ”Dacă analizăm persoanele care sunt pe această listă, cu siguranţă constatăm curentul de românism, care se doreşte să fie prezent pe scena politică românească, este prezent şi pe listele noastre. Sunt oameni pentru care ţara şi intresul naţional au reprezentat şi încă mai reprezintă ceva. Sperăm să îi determine pe cetăţeni să voteze PRU pentru apărarea intereselor cetăţeanului român în România”, a declarat Petre Petrescu, preşedintele PRU Dolj. Având în vedere segmentul de votanţi căruia se adresează partidul, deputatul Petre Petrescu a precizat că se doreşte obţinerea a două mandate de deputaţi şi a unui mandat de senator. petrescu

Lista senatorilor este deschisă de Ghiocel Daniel Stoian, iar pe poziţia 2 esate Ioan Mişu Naon. Pe locul 3 la Senat urmează Paul Dina, urmat, pe locul 4, de George Lungu.

La Camera Deputaţilor, lista începe cu deputatul Petre Petrescu, urmat de Ion Dascălu (poziţia 2) şi Mihaela Ceană (poziţia 3). Pe locul 4 este Gheorghe Albăstroiu, fost consilier local în mandatul trecut, iar pe locul 5 – Constantin Moşoiu. Pe lista PRU Dolj, la Camera Deputaţilor, candidează şi medicul cardiolog Petrişor Tudoraşcu (poziţia 6).

Lista de candidaţi a PRU Dolj pentru Senat:

 1. Stoian Ghiocel Daniel
 2. Ioan-Mişu Naon
 3. Paul Dina
 4. George Lungu
 5. Georgiana Vîrdol
 6. Florea Valentin Tănasie

Lista de candidaţi a PRU Dolj pentru Camera Deputaţilor:

 1. Petre Petrescu – deputat
 2. Ion Dascălu
 3. Mihaela Ceană
 4. Gheorghe Albăstroiu
 5. Constantin Moşoiu
 6. Raul Petrişor Tudoraşcu
 7. Ilie Pîrvu
 8. Jenică Călin
 9. Ionuţ -Teodor Drăguşin
 10. Victoria-Irina Gaciu
 11. Mădălina Alisa Chiriş
 12. Doru Dănuţ Diaconu
 13. Marius Emil Popescu

ALDE Dolj tot face şi desface la liste

ALDE Dolj a fost primul partid care şi-a anunţat listele pentru alegerile parlamentare, la începutul lunii, dar nici acum numele candidaţilor par că nu sunt sigure, nu sunt bătute în cuie. Deşi, în public, conducerea doljeană a partidului susţine că nu există nici o problemă în alcătuirea acestor listele, în realitate se constată că dispar unele persoane şi apar altele noi.alde

Pe lista originală, care a fost prezentată de conducerea partidului pe 1 octombrie, figura şi prorectorul Universităţii din Craiova, Romulus Lungu. Acesta fusese nominalizat pentru poziţia 2 la Camera Deputaţilor, după preşedintele ALDE Dolj, Ion Cupă (care candidează şi el pentru al doilea mandat de deputat). După două săptămâni de negocieri, a rezultat o altă variantă de liste, în care numele prorectorului nu se mai află nici la Camera Deputaţilor şi nici la Senat. Pe poziţia pe care a ocupat-o universitarul se află acum Gheorghe Perişoreanu, care a şi luat loc la masa factorilor de decizie din ALDE Dolj, de unde a promovat ieri, într-o conferinţă de presă, câteva linii directoare din programul de guvernare al ALDE.

Ce s-a întâmplat cu candidatura prorectorului Romulus Lungu?

Întrebat ce s-a întâmplat cu candidatura prorectorului Romulus Lungu, care a fost ştearsă, preşedintele Ion Cupă a şovăit puţin înainte să dea răspunsul. „Păi, domnul prorector Lungu nu mai este pe listă, într-adevăr. Dânsul nu mai candidează. Dar aceea nu era o listă oficială de candidaţi ai ALDE Dolj, ci erau doar nişte propuneri”. Abia la insistenţele presei, care a invocat pregătirea universitară a candidatului, Ion Cupă a recunoscut că s-a negociat intens cu Romulus Lungu, dar că acesta nu ar fi acceptat altă poziţie decât locul 2 la Camera Deputaţilor. Cum fusese chiar poziţia iniţială oferită acestuia de ALDE Dolj, Ion Cupă nu a putut să ofere nici un răspuns despre ceea ce a determinat totuşi schimbarea lui de pe acest loc.

Diţescu va fi sacrificat în favoarea lui Florea Voinea

Nici după ştergerea prorectorului din rândul candidaţilor, ALDE Dolj nu a pus punct schimbărilor aduse listelor. De această dată, se află în discuţii o poziţie fruntaşă – locul 1 la Senat. În toate variantele de liste, această poziţie a revenit lui Cornel Diţescu, care are funcţie de vicepreşedinte al filialei de la Dolj. În ciuda faptului că acesta şi-a negociat bine locul, ieri circula zvonul că se discută acum intens şi schimbarea lui. Pe surse, se vorbea că ALDE Dolj îl va sacrifica pe Diţescu în favoarea lui Florea Voinea, cel care nu a lipsit până acum de pe nici o listă parlamentară a PSD Dolj. Din anul 2000, acesta se află în Parlamentul României, unde a avut două mandate de deputat şi două de senator (şi acum este tot senator). Cert este că numele lui Florea Voinea nu a mai apare pe actualele liste ale PSD Dolj şi este un lucru sigur că partidul a renunţat să mai fie reprezentat de acesta în Parlamentul României. Pe de altă parte, Corneliu Diţescu neagă informaţia şi spune că nu s-a schimbat nimic pe lista Senatului, care este deschisă, în continuare, tot de el.

Un candidat ALDE Dolj şi-a recâştigat mandatul în instanţă

Frământările la facerea listelor pentru alegerile parlamentare amintesc de alcătuirea listelor de candidaţi de la alegerile locale. La fel şi înlocuirile de persoane, făcute peste noapte. Este cazul fostului membru ALDE Dolj, Emil Mladin, care a fost exclus în mod abuziv de pe lista de candidaţi care a fost votată de craioveni, pierzându-şi astfel locul de consilier local. Acesta a acţionat în instanţă ALDE Dolj şi a câştigat procesul. Pe data de 19 octombrie, Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj, prin hotărârea numărul 2934/2016 a anulat hotărârea ALDE Dolj din 22 iunie 2016 în ceea ce priveşte excluderea lui Emil Mladin din partid. Întrebat despre acest caz petrecut în ograda sa, preşedintele Ion Cupă a părut surprins de acest verdict. ”Până în acest moment, noi nu am primit nimic la sediul partidului şi nu ştiu mai multe. Aşteptăm şi noi să vedem ce ne trimite instanţa”, a spus acesta, în conferinţa de presă de ieri.

Luând ca exemplu victoria în instanţă a colegului Emil Mladin, şi ceilalţi excluşi din ALDE Dolj sunt hotărâţi să conteste în instanţă hotărârile partidului prin care s-au văzut înlăturaţi din funcţiile de consilieri locali.

Lista ALDE Dolj pentru SENAT:

 1. Corneliu Diţescu?
 2. Ionel Pană
 3. Firmilian Calotă – consilier local
 4. Victor Cristinel Gogonea

Lista ALDE Dolj pentru CAMERA DEPUTAŢILOR:

 1. Ion Cupă
 2. Gheorghe Perişoreanu
 3. Stînculescu Anişoara
 4. Cristian Tuţă
 5. Florian Popa
 6. Sorin Vîlcu
 7. Dumitru Mănescu
 8. Leontin Afrenie
 9. Valentina Draga

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE

PSD Dolj vine cu nume noi în lupta electorală

PSD Dolj şi-a făcut cunoscută, ieri, la Filarmonica Oltenia, lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare din ziua de 11 decembrie. Demn de remarcat este că se găsesc nume noi – cu doar doi parlamentari în exerciţiu prezenţi în ofertă – iar vârsta medie a candidaţilor este undeva la 38 de ani, cu o prezenţă însemnată a femeilor în lupta electorală.psd

Preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a anunţat care este target-ul pe care şi-l propune organizaţia de la Dolj, la alegerile din 11 decembrie, propunându-şi să trimită în Parlament cel puţin doi senatori şi cinci deputaţi. Totodată, liderul social-democraţilor doljeni a desemnat-o pe Lia Olguţa Vasilescu să coordoneze campania pe judeţ a partidului. ”Astăzi am avut o şedinţă de Birou Permanent Judeţean şi, dincolo de procedurile pentru pregătirea campaniei electorale, am aprobat lista de candidaţi pentru Parlamentul României. Am aprobat o listă de 10 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 4 candidaţi pentru Senat, cu o singură abţinere. Această hotărâre a Biroului Judeţean a fost aprobată în şedinţa Comitetului Executiv Judeţean, de asemenea cu o sigură abţinere. Acestea sunt propunerile pe care Biroul Judeţean le face către Comitetul Executiv Naţional, urmând ca marţi, 25 octombrie, în şedinţă, lista să fie validată. Ne propunem să luăm cel puţin doi senatori din patru şi cinci – şase deputaţi din zece”.

Comentând lista, preşedintele Claudiu Manda a spus că persoanele de pe liste sunt „oameni tineri şi femei, oameni noi şi cu experienţă”. ”Cred că am reuşit să prezentăm o listă de care suntem mulţumiţi şi mândri. Din cele 9 locuri la care sperăm, sunt cinci femei. Azi am mai luat o decizie şi anume aceea de a o desemna pe doamna Olguţa Vasilescu coordonatorul campaniei judeţene. Este una dintre persoanele de care suntem mulţumiţi şi care credem că va coordona cel mai bine campania din această toamnă, cu menţiunea că directorul campaniei electorale este preşedintele executiv, Ion Călin”, a precizat, în conferinţa de presă, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: ”Luptăm să avem un scor mai bun”

Vicepreşedintele PSD, primarul Lia Olguţa Vasilescu, a accentuat şi ea prezenţa pe liste, într-un număr mai mare ca până acum, a candidaţilor – femei, social-democraţii de la Dolj propunând pentru Parlament şi cinci doamne. „Venim pe listă cu oameni tineri, o medie de vârstă de 38 de ani, cu multe femei. Chiar discutam cu preşedinta organizaţiei de femei la nivel naţional şi îşi dorea ca pe listă să mai fie cel puţin o femei în afară de mine, iar eu am întrebat-o dacă se supără dacă vor mai fi 5. Cred că am întrunit toate criteriile pe care şi le-a dorit partidul de la noi”, a spus Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a trasat apoi obiectivul pe care şi-l stabileşte PSD Dolj la alegerile din decembrie: un scor mai mare decât cel de la alegerile locale.  ”Trebuie să luptăm în această campanie electorală ca să avem un scor mai mare decât cel pe care l-am înregistrat la alegerile locale pentru că ştim foarte bine, cel puţin cei care lucrăm în administraţie, că dacă există un guvern politic al PSD se vor întâmpla foarte multe lucruri bune. Vedeţi cum pe guvernarea actuală nu s-a mai întâmplat nimic bun de un an de zile în ceea ce priveşte ajutor din partea Guvernului pentru Craiova şi Dolj. Suntem foarte conştienţi care este miza acestor alegeri şi, de aceea, vom face tot ce ne stă în puţinţă pentru a obţine un scor cât mai mare”, a adăugat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, vicepreşedinte PSD.psd1

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: ”PSD Dolj a fost mereu pe podium”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, nu candidează la Parlamentul României, dar a spus că susţine ”cu toată forţa” candidaţii propuşi de partid, fiind vorba de o „listă de oameni noi”. „Organizaţiei PSD de la Dolj îi sunt cerute cele mai bune rezultate pentru că de-a lungul timpul Craiova şi Doljul au dat cele mai bune rezultate şi am fost mereu pe podium. PSD Dolj vine acum în faţa dumneavoastră cu o listă de oameni noi, cu rezultatele care s-au obţinut de către Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean. Ne ducem în faţa oamenilor şi le spunem ceea ce am realizat pentru ei şi ce se poate realiza cu un guvern PSD. Suntem alături de candidaţii PSD şi îi susţinem cu toată forţa noastră”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Lista de candidaţi a PSD pentru Senat:

 1. Claudiu Manda
 2. Radu Preda – administrator public al municipiului Craiova
 3. Lavinia Craioveanu – consilier judeţean
 4. Cosmin Vasile – vicepreşedinte Consiliul Judeţean Dolj

Lista de candidaţi a PSD pentru Camera Deputaţilor:

 1. Lia Olguţa Vasilescu – primarul municipiului Craiova
 2. Ion Călin – deputat
 3. Alina Tănăsescu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj
 4. Alexandra Presură – consilier judeţean
 5. Florin Stancu – consilier judeţean
 6. Eliza Peţa
 7. Valerică Pupăză – primarul comunei Cârcea
 8. Ovidiu Flori – primarul comunei Işalniţa
 9. Mihai Neaţu – consilier judeţean
 10. Marin Marian Viorel

CRISTI PĂTRU

Liberalii doljeni şi-au croşetat listele ”fără tămbălău”

PNL Dolj a pus punct, tot ieri, listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare, care au fost prezentate într-o conferinţă de presă de preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea şi preşedintele PNL Craiova, Ionuţ Stroe. Ambii au susţinut că nu au existat certuri pe marginea candidaurilor şi că este prima listă care respectă criterii de integritate ale PNL Dolj. Reprezentanţii liberali vin cu oferta Dacian Cioloş – premier, neînrolat politic, doar cu Platforma România 100, partidul „urmând să-şi armonizeze propriul program la această platformă”.giugea (1)

Comentând lista de candidaţi, fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, a spus că toate cele 14 poziţii sunt eligibile şi că, din acest motiv, nu au existat dispute la alcătuirea listelor de candidaţi. Numai că, în realitate, unii candidaţi îşi exprimaseră doleanţa de a candida pe o listă, dar şi-au văzut ulterior, pe o altă listă. Totodată şi ordinea pe liste a fost modificată, cei din urmă devenind cei dintâi, exemplu fiind consilierul judeţean Călin Cosmin care pe lista iniţială era pe poziţia 7, iar pe cea finală – poziţia 3 la Senat. ”Am în faţă lista de candidaţi a PNL Dolj pentru alegerile parlamentare din acest an. Aş vrea să vă explic, foarte pe scurt, cum a fost procedura de finalizare. A fost perioadă de două luni de depunere a candidaturilor pentru cele 14 locuri, toate eligibile altfel nu ar pleca 14 parlamentari de la Dolj. Am avut apoi discuţii indiviuduale cu fiecare dintre candidaţi, şi-au exprimat opţiunea. A fost fără tămbălău, fără cuţite puse pe masă, fără cuţite înfipte în spate, fără fântâni otrăvite, terenuri pârjolite şi alte minunăţii. De 6 luni nu am avut nici un fel de discuţii contradictorii, chiar şi lista pentru Consiliul Judeţean Dolj am făcut-o într-o oră: aveam candidaţii şi ordinea a fost stabilită într-o oră. Aşa şi acum, am trecut toate canoanele pe care le prevede statutul PNL, s-a votat şi în Consiliul Judeţean Executiv şi în Biroul Politic Judeţean, iar ieri au fost validate şi de Biroul Politic Naţional al PNL, cu unanimitate de voturi”, a declarat, ieri, Nicolae Giugea.

Stroe: „Prima listă care respectă criteriile de integritate”

Deputatul Ionuţ Stroe a accentuat, la rândul său, faptul că actualele liste respectă criteriile de integritate ale PNL. ”Este, practic, prima listă a PNL Dolj care respectă, în integralitatea sa, de la primul la ultimul om, criteriile de integralitate. În termeni reali, în această perioadă de guvernare tehnocrată şi de independenţă politică, ne-a oferit şi nouă – ca întregului partid, de altfel – răgazul unei reforme interne, unei reaşezări şi unei selecţii mult mai serioase a oamenilor care vor reprezenta partidul în viitorul Parlament”, a spus Stroe, subliniind că „pilonii” pe care s-a făcut această construcţie sunt „criterii de integritate şi o deschidere mult mai mare a partidului către societate”. ionut troie

Cum explică PNL Dolj retragerea lui Marinică Dincă

Aparenţele de bună înţelegere şi cooperare pe care încearcă să le păstreze PNL Dolj sunt contrazise însă de retragerea neaşteptată a lui Mărinică Dincă, care are la activ o experienţă de viceprimar al Craiovei şi un mandat de senator. Preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, nu a mai aşteptat întrebările presei şi a venit singur cu precizări legate de plecarea acestuia. „A, despre Marinică Dincă … Deşi îşi anunţase candidatura printr-o solicitare scrisă, domnul senator s-a retras. Contrar voinţei mele, şi-a retras candidatura”, a deschis subiectul Giugea. Acesta a povestit că a avut discuţii personale, „între patru ochi”, cu Mărinică Dincă, apoi s-a discutat şi cu ceilalţi colegi, dar nimeni nu a reuşit să îl convingă pe Dincă să rămnă în cursă. ”Din motive pe care numai dânsul le cunoaşte, este o decizie personală pe care nu vreau să o comentez. Fiecare îşi stabileşte priorităţile în funcţie de anumiţi parametri şi situaţii”, a mai spus Giugea. În urma alegerile din 9 decembrie 2012, Marinică Dincă a ajuns senator, fiind votat în Colegiul nr. 1 Craiova.

Candidaţii PNL Dolj pentru Senat:

 1. Mario Ovidiu Oprea – senator
 2. Călin Cosmin – consilier judeţean
 3. Mărgărit Dorin – consilier judeţen
 4. Ungureanu Adriana – consilier local

Candidaţii PNL Dolj pentru Camera Deputaţilor:

 1. Nicolae Giugea – consilier judeţean
 2. Ionuţ Stroe – deputat
 3. Veta Păsculescu – consilier judeţean
 4. Daniel Drâgnei – consilier judeţean
 5. Marian Irinei – consilier judeţean
 6. Eugen Călinoiu
 7. Alexandru Gâdăr – consilier judeţean
 8. Elena Costea
 9. Flavius Sirop – consilier local
 10. Bobeică Laurenţiu

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN