Donald Tusk : Liderii europeni afirmă că Rusia urmăreşte să slăbească Uniune Europeană

0
56

Warszawa 2009-10-10. Prezydent Lech Kaczy?ski podpisa? 10 bm. akt ratyfikacji Traktatu Lizbo?skiego, w Warszawie. Prezydencki podpis ko?czy procedur? ratyfikacji Traktatu w Polsce. Nz. premier Donald Tusk podczas przemówienia. wroa PAP/Jacek Turczyk

Rusia urmăreşte slăbirea Uniunii Europene, afirmă liderii europeni, care au indicat o paletă largă de acţiuni ostile ale Moscovei, de la încălcări repetate ale spaţiului aerian, la atacuri cibernetice şi ingerinţe în procesele politice, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

            “Liderii au indicat o serie de acţiuni ostile ruse, de la încălcări ale spaţiului aerian la campanii de informare, atacuri cibernetice, amestec în procesele politice din UE,” a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă după un summit al liderilor statelor din Uniunea Europenă, care a avut loc joi la Bruxelles, notează agenţia de ştiri Reuters. “Având în vedere aceste exemple este clar că strategia Rusiei este de a slăbi UE”, a adăugat oficialul european.

         “Scopul nostru nu este acela de a crea tensiuni cu Rusia. Pur şi simplu reacţionăm la paşii făcuţi de Rusia. Desigur, UE este permanent deschisă dialogului, dar nu vom face compromisuri în ceea ce priveşte valorile şi principiile noastre”, a precizat preşedintele Consiliului European. “De aceea, am căzut de acord să ne menţinem orientarea şi mai ales să păstrăm unitatea UE”, a mai adăugat el.

            Liderii Uniunii Europene au căzut de acord să ia în calcul toate opţiunile în caz că forţele militare ale Rusiei continuă să comită atrocităţi în Siria, alături de forţele loiale regimului de la Damasc. Cu toate acestea, liderii europeni nu au formulat explicit că printre opţiuni s-ar număra introducerea de noi sancţiuni, aşa cum era prevăzut în forma iniţială a concluziilor summitului.