„Cuvântul Libertăţii” susţine Moldova pe calea europeană: Comisarul european Dacian Cioloş : „Europenii doresc să guste vinurile din Republica Moldova ” (II)

0
295

Este evenimentul care poate schimba cursul istoriei pentru Moldova, este cel mai aşteptat moment al anului, este SUMMITUL DE LA VILNIUS, care va avea loc pe 28 şi 29 noiembrie. Cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii” va explica cititorilor ce înseamnă aderarea  Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care sunt avantajele integrării Moldovei în UE şi ce efecte au documentele care se vor parafa la Vilnius. Aşa că, dragă cititorului, nu rata articolele, interviurile şi materialele speciale publicate până la momentul istoric de la Vilnius, despre calea europeană a Moldovei.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a fost  prezent recent în Republica Moldova, la invitaţia Guvernului de la Chişinău. Oficialul de la Bruxelles a vizitat o companie viti-vinicolă din satul Puhoi, raionul Ialoveni, unde a avut o întâlnire cu membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri şi o întrevedere informală cu membrii cabinetului de miniştri pe tema strategiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Vizita a avut loc în contextul în care Republica Moldova se pregăteşte pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prevăzută la Summitul de la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, acord care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. La începutul acestei luni, ca o măsură pentru a compensa  dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, Comisia Europeană a propus Consiliului şi Parlamentului European să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, fără a aştepta intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi a DCFTA.

„Progresele Chişinăului sunt semnificative în relaţia cu UE”

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş este convins ca Republica Moldova ar putea semna deja Acordul de Asociere la UE anul viitor şi ca progresele Chişinăului sunt semnificative în relaţia cu UE. „Republica Moldova a avansat foarte bine până acum şi tocmai de asta suntem în pragul parafarii Acordului de Asociere. Acum practic lucrurile depind pe Acordul de Asociere de UE pentru ratificarea lui”, a declarat Ciolos Ciolos a conchis ca efectele acordurilor economice cu UE se vor resimţi în îmbunătăţirea serviciilor pentru proprii cetăţeni, şi nu este numai un mijloc de sincronizare cu standardele UE. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin aderarea ei la piaţa europeană, va contribui nu numai la crearea de locuri de muncă dar şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Odată cu încheierea acordului de asociere, Republica Moldova va avea şanse reale de dezvoltare economică datorită accesului neîngrădit pe o piaţă de peste o jumătate de miliard de consumatori”, a declarat comisarul european Dacian Cioloş.