Încătuşaţi pentru infracţiuni informatice – Furau banii de la „păcănele” cu aparatură artizanală

0
419

Patru doljeni, o fată şi trei bărbaţi, au fost surprinşi, în flagrant, sâmbătă dimineaţa, de poliţiştii şi procurorii craioveni de crimă organizată, în timp ce încercau să retragă bani din aparatele electronice amplasate într-o sală de jocuri din Craiova, în mod ilegal, folosind dispozitive electronice confecţionate artizanal. Oamenii legii au făcut şi opt percheziţii, la locuinţele lor şi ale altor suspecţi, din Craiova şi judeţ, în urma cărora au fost descoperite componente ale unor dispozitive folosite la retragerea frauduloasă de bani, dar şi trei arme de vânătoare şi un pistol, care au fost ridicate pentru a se stabili dacă erau deţinute legal. Cei trei bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ieri-dimineaţă au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care le-a emis mandate de arestare preventivă.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de „mascaţii” din cadrul IPJ Dolj şi beneficiind de suportul de specialitate al ofiţerilor Direcţiei Operaţiuni Speciale (DOS) şi SRI, au reuşit destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea de infracţiuni informatice.

În baza informaţiilor pe care le aveau, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 4.00, oamenii legii au surprins în flagrant patru persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani, toate din judeţul Dolj, în timp ce foloseau, în mod ilegal, dispozitive electronice confecţionate artizanal, pentru retragerea frauduloasă de numerar din aparatele electronice amplasate într-o sală de jocuri din Craiova. Cei patru, o fată şi trei bărbaţi, au fost percheziţionaţi, asupra lor fiind găsite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, un dispozitiv electronic utilizat pentru generarea de impulsuri electromagnetice, 450 de lei, trei telefoane mobile, carduri bancare, precum şi mai multe înscrisuri şi însemnări.

În plus, odată prinşi membrii grupării, oamenii legii, împărţiţi în mai multe echipe, au descins la opt locuinţe – cinci din Craiova şi câte una din comunele Gighera, Măceşu de Jos şi Bistreţ –, aparţinând suspecţilor, în urma percheziţiilor fiind descoperite alte şase dispozitive electronice confecţionate artizanal, utilizate pentru generarea de impulsuri electromagnetice, în scopul retragerii ilegale de bani din aparate electronice amplasate în săli de jocuri, patru HDD-uri, cinci telefoane mobile, trei laptop-uri, zeci de suporturi optice tip CD/DVD şi înscrisuri. În plus, în locuinţele percheziţionate poliţiştii au mai găsit două arme de vânătoare de calibrul 12 mm şi muniţia aferentă, o armă de vânătoare de calibrul 7,62 mm şi muniţia aferentă, componente ale unui pistol şi carne de vânat, susceptibilă a proveni din activităţi de braconaj. În această privinţă au fost sesizaţi şi poliţiştii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Dolj, care urmează să verifice dacă armele erau deţinute legal şi dacă suspecţii se ocupau şi cu vânătoarea ilegală.

Cele patru persoane prinse în flagrant au fost duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde, în urma audierilor, cei trei bărbaţi din grup, respectiv Leon Bîtă, Constantin Daniel Andrei, fost Ciorîia, zis Cioară şi Marian Popescu zis Cioc – au fost reţinuţi de procurorul de caz. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unui dispozitiv în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea şi modificarea datelor informatice.

Ieri-dimineaţă, cei trei doljeni au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, cu propunere de arestare preventivă, admisă de instanţă care le-a emis celor trei mandate pentru o perioadă de 29 de zile. Oamenii legii continuă cercetările în acest caz pentru a stabili prejudiciul creat de membrii grupării, întrucât este posibil ca aceştia să fi „dat atacul” şi pe la alte săli de jocuri electronice.