OUG nr. 50 a dublat numărul de credite refinanţate

0
350

229.000 clienţi au efectuat rambursări anticipate

Modificările legislative privind creditele pentru consumatori efectuate prin OUG nr. 50 au avut ca efect renegocierea contractelor în condiţii mai favorabile clienţilor, dublarea numărului de credite refinanţate, iar 229.000 de clienţi au rambursat anticipat împrumuturi, potrivit Consiliului Concurenţei

“Scopul urmărit prin introducerea în Ordonanţă a dispoziţiilor referitoare la eliminarea sau, după caz, reducerea comisionului de rambursare anticipată la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost creşterea corectă a concurenţei între bănci, ca urmare a creşterii gradului de mobilitate a clienţilor. Un indicator important în constatarea realizării acestui obiectiv s-a concretizat în evoluţia activităţii de refinanţare la nivelul sistemului bancar din România”, se arată într-un studiu al Consiliului Concurenţei intitulat “Mediul Concurenţial românesc-evoluţii în sectoare esenţiale”.

În următorul an după apariţia Ordonanţei (iunie 2010 – mai 2011), au fost acordate aproximativ 160.000 de credite de refinanţare, comparativ cu 85,500 de refinanţări în perioada similară a anului precedent.

Volumul cumulat al creditelor de refinanţare în lei în primul an de la apariţia OUG nr. 50 a fost de 2,17 miliarde de lei, de două ori mai mare decât cel din intervalul anterior. Suma reprezintă 6% din volumul creditelor în sold acordate gospodăriilor populaţiei. Volumul creditelor refinanţate în valută, în perioada iunie 2010 – mai 2011, a fost de 338 milioane euro.

Studiul Consiliului Concurenţei arată că prevederile Ordonanţei au influenţat în mod direct un număr total de circa 229.000 de clienţi care au efectuat rambursări anticipate parţiale ale creditelor acordate în lei şi valută, iar volumul corespunzător plăţilor efectuate anticipat a fost de 542,2 milioane lei, respectiv 261,9 milioane euro.

Considerând o reducere cu trei puncte procentuale a comisionului de rambursare anticipată a clienţilor bancari care au rambursat anticipat o parte din credit rezultă economii de aproximativ 16 milioane lei, respectiv 7,85 milioane euro.

“Prin urmare, dispoziţiile art. 67 din Ordonanţă au avut un impact semnificativ în sectorul bancar, cu implicaţii directe pentru mobilitatea clienţilor şi pentru nivelul concurenţei din sector. Această opinie a fost susţinută şi de majoritatea băncilor comerciale chestionate, care au apreciat eliminarea comisionului de rambursare anticipată ca având un efect pozitiv asupra mobilităţii clienţilor băncilor”, se mai arată în studiu.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgată la finele lunii decembrie, după mai multe luni de dezbatere publică, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi calcularea dobânzii la toate creditele noi în funcţie de Euribor/Robor plus marja. (Mediafax)