11 doljeni, infectați până acum cu virusul West Nile

0
410

11 persoane din județul Dolj au fost infectate până acum cu virusul West Nile. Doctorii care îi tratează pe aceștia dau asigurări că nu este vorba de cazuri grave și că, în majoritatea cazurilor, după aproape două săptămâni de spitalizare, starea de sănătate a pacienților evoluează spre bine. Pentru mai multă siguranță, medicii au decis să trimită pentru analize amănunțite, în capitală, probele biologice recoltate de la persoanele care se prezintă cu simptome de meningită.

Situația în județul Dolj începe să devină alarmantă, după ce alte șase cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost confirmate, săptămâna trecută. Potrivit reprezentanților DSP Dolj, este vorba despre două persoane din municipiul Craiova și alte patru din zona rurală a județului, care s-au prezentat la medic cu simpotome asemănătoare, iar după ce li s-au efectuat analizele, s-a constatat că sunt purtători ai virusului West Nile. „Joia trecută am primit alte șase confirmări de la București. Este vorba despre adulți cu vârste între 59 și 81 de ani, doi din Craiova și patru din județ, respectiv Dăbuleni, Almăj, Bucovăț și Valea Stanciului”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu.

Pacienții sunt internați la Boli Infecțioase

Potrivit conducerii DSP Dolj, toate cele șase persoane, atât cele din Craiova, cât și cele din localitățile rurale, au fost internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș din Bănie, iar acum evoluția stării lor de sănătate este una favorabilă. ”Pacienții sunt internați de două săptămâni în spitalul de boli infecțioase și pot să spun că evoluția lor, în ceea ce privește starea de sănătate, este una bună”, a mai spus dr. Ștefan Popescu. În total, cu ce cele șase cazuri care au fost confirmate în data de 16 august, numărul doljenilor infectați cu acest virus a ajuns la 11, o cifră care este considerată de medici destul de mare și necesită atenție sporită din partea acestora.

Primele simptome: durere de cap și febră

În acest sens, pentru mai multă siguranță, reprezentanții DSP Dolj au menționat faptul că în cazul tuturor pacienților care ajung la spital cu simptome de meningită, se recoltează analize suplimentare care se trimit la București și în vederea confirmării sau infirmării prezenței virusului West Nile. ”Mai sunt persoane care așteaptă un răspuns în acest sens, dar nici una dintre situații nu este gravă”, dau asigurări reprezentanții direcției de sănătate din Dolj. Potrivit doctorilor, circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, dar le recomandă să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical dacă acuză febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate.

Virusul se transmite numai prin înțepătura de țânțar

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome, cum sunt rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară. Specialiștii DSP Dolj mai spun că infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțari. Conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani, care avea și alte probleme de sănătate.