APIA dă asigurări că face, integral, plăţile până la finele lunii august

0
98

apiaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că la data de 18 august 2016, la sediul instituţiei a avut loc o videoconferinţă condusă de ministrul Achim Irimescu, la care a participat conducerea aparatului central şi a centrelor judeţene ale Agenţiei, în care a fost analizat în detaliu fiecare judeţ în parte, stadiul autorizării şi al plăţilor efectuate pentru cererile unice de plată. Cu această ocazie directorii executivi ai centrelor judeţene şi-au asumat termenele până la care vor finaliza autorizarea plăţilor pentru cererile de plată fără probleme deosebite care ţin de dezvoltarea aplicaţiei sau de necesitatea clarificărilor cu fermierii pentru erorile depistate.

Termenele asumate se întind cel mult până la jumătatea săptămânii în curs, în funcţie de numărul de dosare din fiecare judeţ, cu condiţia să nu apară erori informatice. În urma acestei videoconferinţe, în cursul zilei de 17 august a.c., au fost autorizaţi la plată 4.214 fermieri, urmând ca, a doua zi, să se emită ordinele de plată pentru aceştia.

Ar mai fi rămas doar 3% la plată

APIA face precizarea că, până la data de 18.08.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plată pentru 96,63% din cereri, reprezentând un număr de 912.296 (pentru cel puţin o schema de plată). În ceea ce priveşte diferenţa rămasă la această dată, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numărul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plăţi pe niciuna din schemele de plată.

Suma totală autorizată la plată este de 1.901,33 milioane euro din care efectiv plătită în conturile fermierilor este suma de 1.877,60 milioane euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi BugetNaţional), cuurmătoarele sume: 1.393,18 euro din FEGA; 210,82 euro din FEADR; 273,60 euro de la BugetulNaţional.

Precizăm că pe lângă sumele de mai sus în anul 2015, s-au făcut plăţi şi pentruMăsura 214 – “Plăţi privind agromediu” în valoare de 15,5 milioane euro.lei

Se cer clarificări la peste 10.000 de solicicitări, numai în zootehnie

„Reiterăm faptul că Agenţia depune toate eforturile pentru a finaliza în această lună plăţile aferente Campaniei 2015 pentru schemele din sectorul zootehnic şi pe această cale facem apel către toţi fermierii cărora le sunt trimise notificări pentru clarificarea datelor din cererea unică de plată să se prezinte urgent cu documentele solicitate”, precizează APIA într-un comunicat de presă.

Totodată, se mai face precizarea că, dintre cele 15.572 cereri unice de plată pentru care nu au fost efectuate plăţi pe niciuna din schemele de plată, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care, conform termenelor asumate de APIA de comun acord cu aceştia, vor intra la plată până la sfârşitul lunii august, astfel: 3.863 cereri sunt ale fermierilor selectaţi la controlul pe teren pentru sectorul zootehnic şi începând cu data de 24.08.2016 vor intra la plată; 3.028 cereri sunt ale fermierilor ale căror erori apărute în cadrul controalelor administrative necesită completarea sistemului cu noi formulare pentru rezolvarea erorilor sau noi clarificări ale codurilor de eroare, iar începând cu data de 27.08.2016 vor intra la plată.

De asemenea, se mai aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că, pe parcursul controalelor administrative, funcţionarii APIA care administrează cererile unice de plată trebuie să notifice fermierii pentru clarificarea erorilor din cererile de plată. Astfel, la această dată, pentru cererile în care au fost solicitate plăţi pe sectorul zootehnic este necesară clarificarea unui număr de 10.049 erori cu 1.288 fermieri.