Divan Film Festival 2017 aduce poveşti de amor balcanic, la Craiova şi în Port Cultural Cetate

0
205

Mai puţin de o lună a rămas până la deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Divan Film Festival – proiect cultural organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” şi co-finaţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român. Evenimentul – cu tema Balkan Love va avea loc în perioada 18-20 august în Craiova (Centrul Vechi) şi între 21 şi 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea va fi liberă la toate proiecţiile şi concertele din program.

Divan Film Festival 1Cele mai interesante poveşti de amor balcanic se-adună în perioada 18 – 26 august în Craiova şi Port Cultural Cetate din judeţul Dolj, la cea de-a VIII-a ediţie a Divan Film Festival, filme, muzică şi artă culinară balcanice, ingrediente necesare unei experienţe festivaliere în sudul României sau pe marginea Dunării. În programul aceste ediţii se regăsesc 18 filme de lungmetraj, din care 17 vor fi proiectate în premieră naţională.

Filmul care va deschide ediţia dedicată amorului balcanic este „Bourek” (Grecia/ Cipru/ S.U.A., 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniştii călătoresc, mănâncă şi se iubesc în insula ficţională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă şi rezistă probei timpului. «În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenenţă e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari şi, totodată, pretext pentru discuţii care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi poveşti de dragoste sau punându-le capăt. Eleni (Katerina Misichroni) găteşte pentru toţi oaspeţii ei, dar mai ales pentru Frank (Jason Grechanik), astfel încât în această coproducţie Grecia – Cipru – S.U.A., dragostea, fie ea şi culinară, pluteşte în aer», menţionează organizatorii festivalului.

Aer de vacanţă cu parfum de amor balcanic vine şi dinspre „A Brief Excursion” / „Kratki izlet” (regia Igor Bezinovic, Croaţia, 2017) şi „Wind” / „Vetar” (regia Tamara Drakulic, Serbia, 2016), care vor fi proiectate în premieră naţională în Port Cultural Cetate în cea de-a doua săptămână de Divan Film Festival. În primul caz, iubirea (pierdută) e o preocupare constantă a protagonistului Stola, în cel de-al doilea, pentru eroina adolescenta Mina e o speranţă firavă.

Iubirea călătoare se vede în  „Light Thereafter” (regia Konstantin Bojanov, Bulgaria/ Belgia, 2017), un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine, în vreme ce în „Exotica, Erotica, Etc.” (regia Evangelia Kranioti, Franţa/ Grecia 2015), dragostea se simte pe drum ca acasă. Viaţa marinarilor se scrie port cu port şi aromă cu aromă. În urma lor rămân prostituatele care încă mai speră. Însă cea mai frumoasă poveste e cea a mării, istorisită şi trăită de cei care pleacă şi  cele care rămân.

«La Divan Film Festival 2017, drumul poate fi vacanţă exotică, traseu sinuos către casă, mijloc de trai sau mod de a pierde timpul, dar de fiecare dată, la capătul drumului se află dragostea. Iar tema acestei ediţii gravitează în jurul celui mai aromat ingredient – Balkan Love, care se va regăsi din plin în propunerile din meniul cinematografic şi culinar al festivalului», mai spun organizatorii. Potrivit acestora, în timpul desfăşurării evenimentului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.