Tot mai mulţi doljeni, diagnosticaţi cu cancer de piele

0
366

dermatologieAnual, peste 2.000 de doljeni trec pragul Secţiei de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, mare parte dintre aceştia pe timpul verii. Medicii spun că au de-a face în această perioadă cu pacienţi care ajung cu arsuri solare sau boli căpătate din apa de îmbăiere, dar şi cu probleme mai grave, aşa cum ar fi cancerul de piele. Din păcate, unii dintre ei se adresează prea târziu dermatologilor, atunci când boala este deja avansată.     

Specialiştii avertizează că expunerea prelungită la soare în sezonul estival, mai ales la orele amiezii, trebuie evitată. Motivul: radiaţiile ultraviolete sunt foarte periculose iar zona însorită a Doljului este una cu atât mai problematică în ceea ce priveşte bolile dermatologice.

Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu: „Lumea a pierdut acel obicei de a se proteja împotriva soarelui”

Aproximativ 200 de persoane care trec pragul clinicii din cadrul Spitalului Judeţean Craiova sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer de piele. La fel de adevărat este însă că, dacă sunt diagnosticate din timp, bolile de piele pot fi tratate. De bază rămâne însă protecţia, în primul rând prin evitarea expunerilor excesive la soare, dar şi prin folosirea cremelor fotoprotectoare, prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatismele mecanice.

„Oamenii nu se arată suficient de preocupaţi faţă această problemă a expunerii excesive la soare pe timpul verii. În continuare diagnosticăm peste 200 de cazuri de cancer de piele, cam a zecea parte din numărul total de cazuri. Din păcate, lumea a pierdut acel obicei de a se proteja împotriva soarelui. Mulţi pacienţi vin destul de târziu la medic, în condiţiile în care, spre exemplu, carcinoamele cutanate pot să se vindece sută la sută, dacă sunt diagnosticate din timp”, a precizat prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful clinicii de dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Atenţie la aluniţe!

De patru ori a crescut în ultimii 30 de ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele. Cauzele sunt diverse, printre  factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni numărându-se, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă.

„Mijloacele de protecţie împotriva radiţiilor solare sunt foarte importante. Vorbim aici de îmbrăcăminte adecvată şi pălăria cu boruri mari. Desigur, şi cremele fotoprotectoare sunt foarte bune, numai să fie accesibile ca şi costuri. A folosi cremele fotoprotectoare nu trebuie însă să te încurajeze să stai mai mult la soare. Se spune că nu s-a descoperit fotoprotectorul ideal”, a mai spus şeful clinicii de dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.patrascu (1)

Corturi pentru consultaţii gratuite

Societatea Română de Dermatologie a desfăşurat şi anul acesta mai multe acţiuni de sensibilizare a populaţiei în ceea ce priveşte riscurile expunerii prelungite la soare. La nivelul centrului universitar, medicii dermatologi au organizat mai multe întâlniri cu elevii de la colegiile craiovene pentru a-i informa cu privire la afecţiunile de piele.

În plus, pe plajele de la Neptun, Jupiter sau Mamaia au fost amenajate corturi în care medici rezidenţi, inclusiv de la Craiova, oferă consultaţii dermatologice gratuite.

Potrivit unui studiu derulat de FABC, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi mai bine de jumătate dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat – 73%, fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă – peste 30 de ani.