Controalele  Gărzii de Mediu, finalizate cu amenzi foarte mari

0
222

deseuriÎn perioada 01.04.2016-30.06.2016, Comisariatul Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 314 inspecţii, dintre care 193 au fost inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 121 inspecţii neplanificate. În trimestrul al doilea al anului în curs au fost aplicate 9 amenzi contravenţionale a căror valoarea totală este de 248.000 de lei. Depozitul ecologic de la Mofleni, RAADPFL Craiova şi un operator al incineratorului de deşeuri de pe raza comunei Işalniţa au constituit cazurile deosebite, faţă de care comisarii de Mediu au dispus sancţiuni usturătoare.

          Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu şi nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul de mediu.

Au adus deşeuri din alt judeţ

          La capitolul situaţii deosebite este exemplificată şi activitatea operatorului de deşeuri de la depozitul ecologic de la Mofleni. În timpul controlului s-a constatat că societatea nu a respectat condiţiile impuse prin actele de reglementare din punctul de vedere al protecţiei mediului, fiind depozitate deşeuri provenite din judeţul Caraş-Severin. Ca urmare a celor constatate, societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei.

          RAADPFL Craiova a fost amendată cu 5.000 de lei. Sancţiunea a fost dată pentru că a efectuat săpături în parcul „Nicolae Roamnescu”, în zona Hipodrom pe o suprafaţă de 400 mp, fiind încălcate prevederile legii nr. 24/2007, în ceea ce priveşte decopertarea litierei şi deteriorarea stratului de sol fertil.calinoiu

Cea mai mare amendă

          „În data de 18 iunie a.c. a izbucnit un incendiu la operatorul economic care administrează incineratorul de deşeuri periculoase, în care au ars aproximativ 9 tone de deşeuri nepericuloase şi periculoase. Pentru nerespectarea prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu, în ceea ce priveşte luarea măsurilor preventive împotriva poluării atmosferei, societatea a fost sancţionată cu amendă de 50.000 de lei, fiind impuse măsuri de încetare a activităţii de incinerare şi stocare a deşeurilor şi de eliminare a deşeurilor periculoase şi periculoase de pe amplasamentul din comuna Işalniţa”, a precizat comisar şef Gheorghe Călinoiu, director al Comisariatului Judeţean de Mediu Dolj. De precizat că, este una dintre cele mai mari amenzi acordate în ultima perioadă de comisarii Gărzii de Mediu Dolj.

          O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în trimestrul al doilea al anului în curs a avut-o rezolvarea celor 34 de reclamaţii/sesizări. Acestea au vizat aspecte precum: poluări fonice, existenţa atât în mediul urban cât şi cel rural a depozitărilor necontrolate de deşuri, eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest sens, deversări de ape uzate menajere, aspecte privind calitatea aerului, activităţi în arii protejate, tăieri de vegetaţie din afara fondului forestier.