Senator de Dolj, Ion Prioteasa: PNRR îi pune pe guvernanți a treia oară într-o situație jenantă

0
733

Oricum ai interpreta reacția Comisiei Europene la Planul nostru Național de Redresare și Reziliență, tot o respingere a lui se numește. Mănușa de catifea acoperă cu aceeași prudență mâna care împarte ”indulgențe”. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, lucrările Guvernului au atâtea greșeli și atâtea inadvertențe, câte ar putea avea lucrarea de licență a unui tânăr care nu se ostenește să și-o scrie singur, ci plătește pe cineva să i-o scrie și nici măcar nu se obosește să o citească înainte să o predea profesorului examinator.

Comisia Europeană își face datoria și semnalează precum un agent de proximitate toate erorile, inadvertențele, absențele din documentația transmisă de țara noastră:  standardele de cost inexistente sau fără justificarea necesară, absența oricărei metodologii clare, mixarea unor subcomponente care nu ar trebui să ajungă împreună într-un proiect.

”Tranziția verde și digitală” are cusururi multiple: în primul rând justificarea costurilor este ori insuficientă ori lipsește cu desăvârșire. La capitolul ”Turism și Cultură” același defect: justificarea costurilor deficitară sau absentă. La capitolul ”Sănătate” stăm și mai rău, date diferite în fișiere care se referă la același lucru. La ”Infrastructură socială” nu se regăsește o metodologie explicată detaliat și potențial verificabilă. ”Eficientizarea achizițiilor publice” nu are explicații viabile pentru achizițiile centralizate la nivel regional.

Cât privește ”România educată”, se cer costurile detaliate pe fiecare investiție, nu un conglomerat cu toate previziunile de cost la un loc. Alocarea a 100.000 milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar apare drept lipsit de transparență ca și cost, din același motiv al impreciziei detalierii fezabilității pe fiecare componentă.

Da, putem admite că este o muncă grea, aproape sisifică să redactezi de unul singur, corect un asemenea plan de anvergură, dar P.S.D. a cerut consultări cu Guvernul în nenumărate rânduri, a cerut prezentarea PNRR în Parlament, nu pentru o lectură de după-amiază, ci pentru corecta redactare și eficientizare a acestui plan care ne privește pe toți.