A trecut, în Dolj, prima probă a Evaluării Naţionale, fără evenimente deosebite

0
315

Astăzi, a avut loc prima probă a examenului de Evaluare Naţională, destinat absolvenţilor clasei a VIII-a. Emoţii peste tot, atât din partea elevilor, cât şi din a părinţilor acestora. Pandemia şi- a pus amprenta asupra copiilor, poate mai mult decât ne dăm seama. În Dolj, s-au înscris 3.695 de copii, numai unul singur fiind din promoţia anterioară. Dintre aceştia, 2.252 sunt din mediul urban. Cu toţii, au fost prinşi în 116 Centre de examen, minimul, pentru susţinerea “capacităţii” fiind de zece elevi, excepţie făcând Centrul de la Botoşeşti – Paia.

Astăzi, 22 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (Limba și literatura română) – sesiunea 2021. La nivelul județului Dolj, au fost prezenți 3.353 candidați. Nu s-au prezentat la examen 9,25% dintre cei 3.695 candidați înscriși. “Menționăm că nu s-au înregistrat  incidente și nu au fost elevi eliminați pentru tentativă de fraudă. Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00. Următoarea probă scrisă (Matematică) va avea loc joi,24 iunie. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie,până la ora 14:00 (în centrele de examen). Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie”,a precizat prof. Alexandru Gîdăr, inspector general al învăţământului doljean.

Emoţii fireşti

Vorbim  de examen, de profesori, de …, dar să vedem şi emoţiile copiilor şi ale părinţilor acestora. Am luat legătura cu câţiva dintre ei. “Mi s-au părut subiecte uşoare. În această pandemie a fost destul de greu, fiindcă, învăţam acasă, şi pe online, dar e mai dificil dacă nu ai profesorii lângă tine. Oricum, am nuncit mult şi mă aştept, la această primă probă, undeva la 8,50 – 9,00. Îmi doresc să rămân la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, a spus Daria Dîlgoci “. Proaspăt ieţită de la examen, Alexa Gheorghe, ne-a declarat: ” A fost destul de uşor, am emoţii la Matematică, dar sunt convinsă că voi izbândi. Astăzi, mă aştept la o notă undeva la 9,50″. O scenă emoţionantă a fost cea dintre mamă, Ionela, şi fata acesteia, Aida. Cea din urmă doar ce ieşise din examen, şi avea lacrimi în ochi: “am avut emoţii, dar am trecut peste ele şi sunt convinsă că voi obţiene o notă care să mă ajute să ajung la Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan”, chiar nu ştiu ce să mai zic”. Mama sa, Ionela, era foarte fericită: “Sunt cea mai mândră mămică din lume. Aida este mai emotivă, când are lacrimi în ochi, dar va ajunge departe”.