A sosit vaccinul antirujeolă, în Dolj

0
1030

Dozele de vaccin antirujeolic au ajuns şi în Dolj şi urmează ca, până la finele acestei luni, să fie trimis şi vaccinul hexavalent, extrem de aşteptat. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au primit asigurări că problema va fi rezolvată în următoarele zile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, vaccinul antihepatitic şi cel antirujeolă au ajuns zilele trecute în judeţul Dolj, dozele fiind suficiente pentru a se acoperi un an de zile. „S-a rezolvat problema vaccinului antihepatitic şi a celui antirujeolic. Am primit doze suficiente pentru următoarele 12 luni. Populaţia nu trebuie să îşi mai facă grji”, a declarat doctorul Ştefan Popescu. Acesta a precizat că au fost trimise stocuri de 5.800 de doze de vaccin antihepatitic şi 6.400 de vaccin antirujeolic.

„Bebeluşii nu sunt afectaţi de vaccinarea întârziată”

Dozele de vaccin hexavalent lipsesc de aproape două luni din cabinetele medicilor de familie, fiind extrem de solicitate de către tinerele mămici, având în vedere că acesta se administrează bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni. Specialiştii spun însă că vaccinarea întârziată nu afectează în vreun fel sănătatea bebeluşilor. „Trebuie precizat că într-o fiolă de vaccin hexavalent sunt şase vaccinuri. Vaccinul hexavalent se face bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei”, a explicat medicul Popescu.

6.000 de doze de hexavalent sunt aşteptate

La începutul acestei săptămâni, mai precis lunea trecută, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că 225.000 de doze de vaccin hexavalent au ajuns în ţară şi vor fi distribuite medicilor de familie. Vaccinul se regăseşte în programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii, este achiziţionat de acesta şi distribuit medicilor de familie prin direcţiile de sănătate publică. În cazul copiilor în care nu a fost respectat calendarul naţional de vaccinare, reprezentanţii ministerului Sănătăţii au precizat că aceştia vor trebui să fie recuperaţi, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă. În Dolj, trebuie să ajungă, până la finele lunii iunie, un număr de 6.000 de doze.