Urmează zile caniculare. Avertisment din partea medicilor

0
229

Căldura din aceste zile le dă mari bătăi de cap craiovenilor. Sufocaţi de caniculă, cardiacii şi bătrânii fac faţă cu greu temperaturilor ridicate. Vestea proastă este că acestea vor continua să crească, spre sfârşitul săptămânii fiind de aşteptat să depăşească 35 de grade Celsius la umbră. Potrivit autorităţilor, atât Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj, cât şi unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe din judeţ asigură toate condiţiile necesare pentru a acorda îngrijiri medicale celor care acuză probleme de sănătate provocate de căldura înăbuşitoare. Pentru a evita totuşi apariţia unor astfel de incidente, specialiştii îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de recomandări venite din partea medicilor.

caniculaValul de căldură care s-a abătut şi asupra judeţului Dolj i-a pus la grea încercare pe cei care la orele amiezii au ieşit din casă. Temperatura a atins 35 de grade Celsius la umbră, iar autorităţile sunt în alertă. Pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente, medicii au lansat, şi ei, o serie de recomandări.

În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Avertisment pentru bolnavi

canicula 1La fel de importante sunt şi indicaţiile pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui.

De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Persoanelor care prin natura activităţilor lor depun efort fizic le este recomandat să încerce să dozeze efortul în funcţie de perioadele zilei şi să evite vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii. Se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. Este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă. La fel de importantă este utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Atenţie la toxiinfecţiile alimentare!

Medicii avertizează că în această perioadă cu temperaturi ce ajung la 35 de grade Celsius riscul apariţiei unor toxiinfecţii alimentare creşte, motiv pentru care recomandă atenţie la achiziţionarea alimentelor şi la modul de preparare a acestora. În zilele caniculare orice aliment poate deveni o sursă de infecţie în special carnea şi produsele din carne, laptele şi produse din lapte şi chiar şi legumele şi fructele dacă sunt consumate fără a fi bine spălate în prealabil.

Bolile digestive grave şi toxiinfecţiile alimentare se manifestă, în general, prin febră mare, dureri abdominale şi de cap, însoţite de vărsături. În aceste condiţii, sfatul este ca, încă de la primele simptome, pacientul să se adreseze de urgenţă medicilor. Pentru a preveni îmbolnăvirea este necesară respectarea unor reguli de igienă minimale, cum ar fi spălatul pe mâini.