Comisia Europeană a propus alocarea pentru Italia a 1,2 miliarde de euro din Fondul de solidaritate al UE, cea mai mare sumă mobilizată într-o singură tranşă, în urma cutremurelor ce au avut loc în 2016 şi 2017 în zona centrală a Italiei. O serie de mişcări tectonice cu consecinţe tragice a afectat regiunile italiene Abruzzo, Lazio, Marche şi Umbria, în perioada august 2016 – ianuarie 2017. De la început, Comisia Europeană a acordat asistenţă pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă imediată şi s-a angajat să ofere sprijin Italiei pe parcursul întregului proces de reconstrucţie. Propunerea de astăzi este încă un rezultat concret al angajamentului luat atunci.
Fondul de solidaritate al UE va sprijini operaţiunile de reconstrucţie şi regenerarea activităţilor economice în regiunile afectate. Fondurile pot fi utilizate şi pentru acoperirea costurilor legate de serviciile de urgenţă, cazare temporară şi operaţiuni de curăţire, precum şi pentru măsurile de protejare a siturilor de patrimoniu cultural, pentru a reduce sarcina financiară suportată de autorităţile italiene la momentul respectiv. “Acest sprijin financiar excepţional prin Fondul de solidaritate al UE va ajuta la redresarea regiunilor Umbria, Lazio, Marche şi Abruzzo. Am vizitat Umbria în februarie şi am reiterat atunci solidaritatea Comisiei Europene cu cei care au pierdut totul în timpul cutremurelor, precum şi disponibilitatea noastră de a sprijini eforturile de reconstrucţie. Noi case şi şcoli vor răsări din ruine, activitatea economică va reporni. Iar UE va fi alături de Italia, de-a lungul întregului proces”, a subliniat Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Propunerea Comisiei urmează să fie aprobată de Parlamentul European
O primă tranşă a ajutorului financiar, însumând 30 de milioane de euro, a fost deja plătită în decembrie 2016. Propunerea Comisiei urmează să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Fondul de solidaritate al UE (EUSF) sprijină statele membre şi ţările candidate la aderare prin oferirea de asistenţă financiară în urma unor dezastre naturale, la nivel naţional sau regional. Italia este beneficiara celui mai mare volum de astfel de asistenţă de la crearea Fondului până acum, peste 1,3 miliarde de euro fiind mobilizate în perioada 2003-2014. În data de 16 noiembrie, Comisia Europeană a primit cererea Italiei de asistenţă EUSF şi s-a angajat să o proceseze pe cât de repede posibil. O primă tranşă a fost plătită în decembrie 2016.
Fonduri suplimentare de 1,6 miliarde de euro
Pentru a completa asistenţa EUSF, Comisia a propus amendarea regulamentului pentru politica de coeziune 2014-2020, în vederea creşterii sprijinului UE în urma unor dezastre naturale şi pentru economisirea resurselor naţionale. O rată de co-finanţare excepţională, de 95%, pentru operaţiunile de reconstrucţie finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) a fost aprobată de Parlamentul European în data de 13 iunie, ea aşteptând acum şi acordul Consiliului. Până la final, Italia urmează să primească un volum suplimentar de 1,6 miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune până în 2020, în urma re-evaluării alocărilor prin această politică pentru a lua în calcul impactul crizei. Autorităţile italiene vor dedica o parte din aceste alocări regiunilor afectate.