Apă gratuită pentru fermieri

0
328

Practica agricolă bazată exclusiv pe meteodependenţă în rândul micilor producători agricoli pare să se schimbe. ANIF va pune în aplicare noile modificări legislative, prin scutirea de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigaţii şi suportarea cheltuielilor aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune, acolo unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere. Aceste cheltuieli se suportă din bugetul ANIF, în limita sumelor alocate din bugetul MADR cu această destinaţie. Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii şi/sau federaţiile de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii au obligaţia de a utiliza apa pentru irigaţii furnizată de către Agenţie, conform contractelor încheiate şi comenzilor de livrare a apei pentru irigaţii. Se aşteaptă, acum, un Ordin al ministrului MADR, prin care să se stabilească normele metodologice privind calculul şi plata tarifelor pentru serviciile de îmbunătăţiri funciare.

  irigatiiLegea nr. 133/2017 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare a intrat în vigoare. Cele mai importante modificări au fost aduse articolului 66. Astfel, cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere, respectiv costul apei şi costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii, se suporta din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

Până în 2020 se vor iriga 2 milioane de hectare

  Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii şi/sau federaţiile de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii au obligaţia de a utiliza apa pentru irigaţii furnizată de către Agenţie, conform contractelor încheiate şi a comenzilor de livrare a apei pentru irigaţii.

  „Prin această lege s-a creat cadrul juridic pentru acordarea apei gratuit fermierilor, facilitate acordată de statul român prin ANIF”, a declarat Florin-Ionuţ Barbu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, declara în urmă cu puţine zile că are ca obiectiv realizarea, până în 2020, a sistemului de irigaţii pentru o suprafaţă agricola de două milioane de hectare. „Noi, până la sfârşitul anului 2020, vrem să realizăm cele două milioane hectare reabilitate. Iată şantierul ţării! Ţara este în lucru. S-au deschis şantiere, iată, aici, puteţi observa şi v-aş ruga să vedeţi ce a însemnat abandonul acestor lucrări hidroameliorative. (…) Practic, le scoatem din pământ şi le punem în funcţiune pentru a iriga ţara. E păcat, că avem sursa de apă. Avem fermieri destoinici, care practică o tehnologie la nivel înalt şi nu au apă”, a afirmat Petre Daea.

Producţii foarte mari la culturile irigate, în Dolj

  irigatii 1Anul trecut, din cauza deficitului de precipitaţii din lunile iulie-august la nivelul judeţului Dolj, a fost afectata de secetă o suprafaţă totală de 36.710 ha, cu pierderi estimate de 35.576 mii lei, aşa cum rezultă din procesele-verbale ale comisiei judeţene/comisii locale pentru situaţii de urgenţă. Principalele culturi afectate au fost: porumbul 14.475 ha şi floarea-soarelui în suprafaţă de 16.932 ha. Pentru completarea necesarului de apă a fost irigată o suprafaţă totală de 15.070 ha din care: porumb 12.587 ha; floarea-soarelui 117 ha; soia 2196 ha.

  Făcând o paralelă între producţia obţinută la culturile irigate şi cele neirigate se constată o diferenţă foarte mare de producţie. Conform Datelor Statistice (AGR 2B 2016) transmise din teritoriu, producţia medie a fost: la porumb 8.143 kg/ha la irigat faţă de 3.424 la neirigat; floarea-soarelui 2.555 kg/ha – 1.899 kg/ha; soia boabe 2.069 kg/ha – 1.259 kg/ha.

În următoarele două luni, dacă temperaturile ridicate vor continua, culturile de sezon riscă să fie afectate. Irigaţiile, cu preponderenţă, au fost utilizate de grupul de firme agricole Cerealcom ce aparţine lui Mihai Anghel: Cerealcom Dolj – cultivarea şi comercializarea cerealelor; Oltyre Craiova – cultivarea cerealelor şi a plantelor oleaginoase; Cervina Segarcea – cultivarea cerealelor şi a plantelor leguminoase; Redias Redea – cultivarea cerealelor şi a plantelor leguminoase.