Controverse pe tema demisiilor miniştrilor

0
254

guvernDeputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că este foarte probabil ca foştii miniştri din guvernul Grindeanu să-şi retragă demisiile şi să asigure interimatul până la numirea noului guvern, transmite Agerpres.

Olguţa Vasilescu a menţionat că activitatea unor ministere s-a blocat după demisia miniştrilor, întrucât unii nu şi-au delegat sarcinile, iar alţii nu au mai avut cui să le delege, pentru că secretarii de stat au fost “executaţi”.

“Mâine voi merge la serviciu. (…) Cred că o să ne retragem toţi demisiile, ca să poată să fie funcţională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern. (…) Eu mi-am delegat atribuţiile către un secretar de stat, la mine (la Ministerul Muncii — n.r.) nu ar fi probleme, dar alţi colegi de-ai mei nu au apucat să-şi delege atribuţiile sau chiar nu au avut posibilitatea să facă asta, pentru că, Ministerul Dezvoltării spre exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile. După demisia doamnei Sevil Shhaideh au fost destituiţi în bloc secretarii de stat iar acolo este o situaţie fără precedent (…), nu mai are nimeni drept de semnătură. (…) Cine să semneze, portarul, pentru fonduri? (…) Toţi miniştrii suntem conştienţi (…) că trebuie să asigurăm interimatul până la numirea noului guvern”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la un post de ştiri.

De altfel, demisiile miniştrilor “nu au devenit operaţionale” pentru că preşedintele Iohannis nu a emis un decret în acest sens, probabil pentru că “nu a vrut să arunce cu totul România în aer“, a mai precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Pe de altă parte, Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, consideră că o eventuală intenţie a miniştrilor Guvernului Grindeanu de a-şi retrage demisiile ar dovedi “neseriozitate şi incompetenţă”.

“STOP — nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte?? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea — Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali ??? Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic?”, a scris Ponta miercuri seară pe pagina sa de facebook. Ponta subliniază că, potrivit legii, demisiile sunt irevocabile.

“Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să îşi retragă demisiile şi să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor — deşi Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt ‘irevocabile’?!?! (fac precizarea că au fost anunţate public, prezentate în scris primului ministru şi ‘s-a luat act de depunerea lor’ de către fostul Secretar General Busuioc — ghinion). Atâta neseriozitate şi incompetenţă e greu de găsit…”, este de părere Ponta.

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la sosirea la minister, că şi-a depus demisia în 15 iunie, ceea ce înseamnă că aceasta devine irevocabilă în data de 30 iunie, moment de la care începe interimatul. El şi-a exprimat convingerea că până la sfârşitul lunii va fi instalat noul Guvern. Toader a evitat să spună dacă îşi doreşte să fie ministru şi în viitorul Executiv.

”Tot timpul eu am spus următorul lucru: că voi asigura interimatul, că îmi voi îndeplini atribuţiile până în ultimul moment din mandat”, a afirmat Tudorel Toader.

El a precizat că, potrivit articolului 6 din Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului, demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la premier.

Asta înseamnă că eu personal mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că până în 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă că nu pot asigura interimatul. Prin urmare, caracterul irevocabil înseamnă principiul disponibilităţii, dar nu şi o încetare automată a mandatului, pentru că este necesară continuitatea, asigurarea funcţionalităţii“, a explicat Toader.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a scris astăzi, pe Facebook, că este „culmea penibilului” că toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a „incompetenţei” în îndeplinirea programului de guvernare, iar acum vor să îşi retragă demisiile pentru a face parte din Cabinet.

„Culmea penibilului! La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare. La scurt timp după căderea guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi, îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru?”, a precizat senatorul PMP.

Traian Băsescu a conchis spunând că „bunul simţ politic, simţul ridicolului şi al penibilului nu au nicio legătură cu PSD-ul”.