Noul CLM Craiova depune jurământul la limită

0
75

Aleşii locali şi-au început mandatul direct cu un concediu şi o schimbare de macaz. De la alegerile din 5 iunie, au trecut mai bine de două săptămâni, dar lucrurile par să o ia din loc la Primăria Craiova într-un mod agale. Constituirea noului consiliu şi depunerea jurămintelor, de către primar şi consilierii locali, erau programate pentru o dată necunoscută chiar şi ieri. Spre seară, însă, lucrurile s-au tranşat într-o şedinţă a BPM al PSD Dolj, decizându-se că propunerea pentru unul dintre viceprimari nu va mai fi Dan Daşoveanu, ci Adrian Cosman. Şedinţa de constituire a fost fixată pentru joi, 23 iunie, cu două zile înainte de expirarea termenului-limită.   

sedinta clm

Dacă dăm timpul în urmă şi ne aflăm în iunie 2012, pe 10 iunie au loc alegerile locale, iar craiovenii decid ca funcţia de primar îi revină candidatului PSD, Lia Olguţa Vasilescu. Pe 22 iunie, câştigătorul scrutinului a depus jurământul de primar, în sala Primăriei Craiova, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prefectului de Dolj de atunci, Elena Costea şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. În aceeaşi şedinţă, se constituie şi noul CLM Craiova, cu cei 27 de consilieri, şi sunt numiţi şi cei doi viceprimari, câte unul de la fiecare din cele două partide importante din cadrul USL, Florentin Tudor de la PSD şi Cristina Calangiu de la PNL.

Mult timp nu s-a ştiut nimic

Dacă în mandatul trecut lucrurile păreau ca date pe repede înainte, acum se întâmplă o situaţie inversă. Cu excepţia şedinţei din 10 iunie, când au fost înmânate certificatele de aleşi locali, mult timp nu s-a mai făcut nimic. Cele 12 zile de care au avut nevoie atunci aleşii locali pentru a-şi începe mandatul din 2012 au fost depăşite cu mult acum. Nici ieri, pe zi, nu se ştia cu exactitate când vor fi convocaţi noii aleşi locali. Se vehiculau numai informaţii pe surse. Prin primărie se spunea că şedinţa de constituire ar trebui să aibă loc pe data de 24 iunie, adică vineri. Într-un interval scurt însă, au apărut încă două termene, miercuri, pe 22 iunie sau, dacă nu, joi, pe 23 iunie.

De ce atâta aşteptare

Prefectura Dolj, instituţia care convoacă şedinţa de constituire a CLM Craiova, nu dăduse, ieri la prânz, nici o dispoziţie în acest sens pentru data de azi şi nici nu putea să precizeze ziua exactă. Tot pe surse, circula şi motivul pentru care noul primar şi consilierii locali trebuiau să mai aştepte pentru a-şi lua în primire mandatul. Unul dintre partidele politice care au reprezentativitate în Consiliului Local şi Consiliul Judeţean Dolj ar fi amânat pentru ultima zi (care a fost ieri) depunerea mandatului financiar către autoritatea electorală, fără de care constituirea nu poate să aibă loc.  primaria craiova

Daşoveanu, schimbat pe facebook

Incertitudinea a fost spulberată spre seară. Printr-o postare pe facebook, în jurul orei 17.30, primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că propunerea PSD pentru unul dintre viceprimari va fi Adrian Cosman, şi nu viceprimarul Dan Daşoveanu, căruia i-a mulţumit pentru că au format o ”echipă de succes”, motiv pentru care i-a promis avansarea într-o altă funcţie. În postare se mai spune că acesta a fost votat în unamitate în BPM-ul PSD Dolj, care s-a întâlnit într-o şedinţă în după-amiaza de ieri. Tot aseară, după întâlnirea de la partid, a fost comunicată şi data pentru constituirea noului CLM Craiova: joi, 23 iunie, la ora 12.00. Luându-ne după ce spune legea (Legea 215/2001 a administraţiei publice locale), constituirea consiliilor locale trebuie să se facă în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor. Pentru CLM Craiova, ultima zi legală ar fi fost sâmbătă, pe 25 iunie.

Cine este Adrian Cosman

Adrian Cosman este prezentat, tot pe facebook, de primarul Lia Olguţa Vasilescu. Potrivit postării, acesta deţine funcţia de director adjunct la SC Salubritate SRL şi este „secretarul executiv pe a cărui zona PSD a obţinut cel mai mare scor electoral”. Legea administraţiei publice spune că viceprimarul este numit numai dintre aleşii locali, printre care, deocamdată, nu se regăseşte Adrian Cosman. În urma alegerilor, PSD+UNPR a obţinut 19 mandate de aleşi locali. Cum prima poziţie a devenit primarul ales, lista mai coboară până la poziţia 20, pe care se găseşte Cătălin Roşculete. Adrian Cosman este se află pe locul 21, deci sub linie. Ca acesta să intre în consiliu trebuie fie ca Dan Daşoveanu să părăsească  acest  nou Consiliu mergând spre un alt post, fie unul dintre cei 19 consilieri să renunţe la mandat.