Deși piețele din Craiova nu sunt încă invadate de lubenițe, pe terenurile nisipoase de la Călărași, adică la ei acasă, pepenii verzi se recoltează din plin. După o muncă grea, pe care au început-o încă din iarnă, bostănarii culeg, în sfârșit, roadele, fiind la un pas de a-și vedea câștigul. Camioanele se văd aproape pe fiecare parcelă, oamenii încărcând, una câte una, lubenițele în remorcile cu care vor pleca spre en-gros-urile din București și în toate piețele din țară. Obosiți și arși de soare, cultivatorii își fac acum alte calcule, dacă vor reuși să vândă toți pepenii pe care i-au produs și dacă vor reuși să prindă un preț bun.
Ploaia care s-a cernut, vinerea trecută, ca o pânză deasă peste nisipurile înfierbântate de soare de la Călărași nu a făcut decât să le dea o mică pauză cultivatorilor de lubenițe. De cum s-a oprit însă, camioanele au revenit pe câmpurile de un verde crud pentru a fi încărcate din nou cu lubenițe. După ani și ani de cultivat bostanii, oamenii au căpătat un simț aparte și știu de fiecare dată care lubeniță este coaptă și care nu, pentru a fi ruptă din vrej la timpul potrivit. Numai pepenii mari cât o minge și cu coaja sănătoasă sunt culeși și așezați în remorci. Grija este mare, lubenițele se încarcă una câte una, la mână. Cu toate acestea, în doar o oră, un camion este plin ochi și părăsește câmpul cu câteva tone de lubenițe la „bord”. Cu noaptea în cap, cultivatorul va porni cu marfa spre piețele din țară.
1.000 de hectare cu bostane
La Călărași, s-au cultivat, în acest an, o mie de hectare cu bostane, dintre care 900 de hectare cu pepeni verzi și 100 de hectare cu pepeni galbeni. Prima recoltă a fost culeasă în urmă cu aproape două săptămâni. La Camera agricolă a Primăriei se știe cu exactitate atât ziua, cât și numele celui care a spart gheața în această vară. Pe 10 iunie, Silviu Duculescu a fost cel care a cules primele lubenițe din câmp, omul fiind acum deja la o doua recoltă. „A cultivat soiul Pată Neagră și a reușit să scoată prima producție cu mult înaintea celorlalți. Chiar ieri (n.r. – joia trecută) a plecat cu a doua producție la București”, ne spune, cu mândrie, primarul Vergică Șovăilă. Agricultorul din Călărași și-a valorificat marfa la Piața Pucheni din București, vânzând primele lubenițe cu 1,7 lei pe kilogram.
Lubenițele s-au copt mai devreme
Pentru Călărași, anul acesta s-a obținut o timpurietate mai bună. Spre exemplu, anul trecut primele lubenițe au fost culese cu două săptămâni mai târziu, pe 20 iunie. Cam în această perioadă adică se intra pe câmp și se începea recoltarea. „Deja avem vreo șase cetățeni care culeg și ei din plin și încarcă remorcile pentru a pleca spre piețele din țară. Lubenița s-a copt și oamenii vor și ei să prindă un preț bun”, mai spune primarul Vergică Șovăilă. Florin Negrilă și Cătălin Băbălău sunt unii dintre cultivatorii fruntași din Călărași pe care oamenii îi vor găsi în piețe, așteptându-și cumpărătorii lângă grămada de lubenițe. Pentru că vin din patria lubenițelor, agricultorii de pe malul Dunării aproape că nici nu prea au nevoie de prea multă reclamă, pepenii lor având o dulceață specifică pe care o dă numai soarele generos din sudul județului.
Peste 300 de producători agricoli vor lua drumul piețelor
Peste 300 de cultivatori de pepeni din Călărași și-au scos certificate de producători și vor merge, în această vară, cu lubenițele peste tot pentru a le vinde. Specialiștii din Primărie spuneau că, în acest an, câmpurile sunt pline cu pepeni verzi, care s-au făcut mai bine decât anul trecut. Se estimează o producție de 80 de tone pe hectar, ceea ce înseamnă destul de mult. Rămâne însă marele efort de a găsi piețe de desfacere pentru această marfă, care, pe cât de căutată, pe atât este de costisitoare fiindcă are, totuși, un termen de valabilitate scurt. „Față de anul trecut, lubenițele sunt mari, au crescut în dimensiune și soarele va face ca acestea să se coaptă și foarte bine. Fiind în sud, nu ne plângem de acest lucru”, a mai afirmat primarul comunei Călărași. La o bursă a prețurilor se estimează că lubenița nu va coborî mai jos de 80 de bani pe kilogram, și asta în luna iulie.
Roșiile se vând, la en-gros, cu 1,8 lei pe kilogram
În plină recoltare sunt și roșiile care se plantează din ce în de mai mult la Călărași. Deși nu există neapărat tradiție în această privință, legumicultorii își propun să îi ajungă din urmă pe cultivatorii din zona Poiana Mare, care sunt recunoscuți pentru tomatele pe care le produc. Anul acesta, la Călărași s-au cultivat 10 hectare cu roșii, dintre care 5 hectare în solarii și 5 hectare în aer liber. Potrivit primarului, până acum s-au recoltat 25 de tone de roșii pe hectar, pe care cultivatorii au început să le comercializeze la un preț de 1,8 lei pe kilogram. Acesta este însă prețul en-gros, roșiile vânzându-se totuși, scoase în lădițe de-a lungul drumului, cu 3 lei pe kilogram. „Producția totală va fi de 125 de tone pe hectar când se va termina recoltarea. Din păcate, așa cum am mai spus și cu altă ocazie, oamenii aceștia pierd mult fiindcă nu au piață de desfacere pe măsura muncii lor”, a declarat primarul.
Au dat lovitura cu căpșunele
Căpșunele au fost o adevărată lovitură pentru cultivatorii din Călărași. Deși s-a plantat o suprafață mică, de numai trei hectare, producția a fost de 6 tone pe hectar. Marfa s-a căutat, prețul a fost mulțumitor și oamenii nu au ieșit în pierdere.
O altă cultură care s-a încheiat și care le-a adus câștig cultivatorilor din Călărași a fost cartoful timpuriu. Potrivit primarului, s-au cultivat 250 de hectare și s-a obținut o recoltă totală de 5.000 de tone, câte 20 de tone pe fiecare hectar.
Într-o săptămână se începe secerișul grâului, care și acesta se pare că nu îi va dezamăgi pe agricultori. Sunt cultivate 883 de hectare cu grâu și secară și se așteaptă o producție de 3,5 tone pe hectar, adică 5.000 de tone pe toată suprafața cultivată.
RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE
Da, au dat lovitura, au devenit miliardari ! Comentariile par din epoca de aur! Ceva ca sa nu mai vândă ca Cerșetorii la marginea drumului nu se poate face? Sau trebuie sa ajutam speculanții sa nu moara de foame?
Comments are closed.