Ofițer al IPJ Dolj condamnat la închisoare cu suspendare după un accident pe care l-a provocat băut

0
76

Ofițerul Bogdan Constantin Ștocîță de la Secția 1 Poliție Craiova, trimis în judecată în 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului, a fost condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni. Sentința Curții de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Ștocîță a fost acuzat că, pe 6 aprilie 2013, seara, la volanul mașinii personale și cu o concentrație alcoolică de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, a lovit trei mașini, a rănit o persoană și a fugit.

La sfârșitul lunii iulie 2013, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Craiova anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Bogdan Constantin Ştocîţă – inspector  principal de poliţie în cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova – pentru infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Din rechizitoriul cu nr. 313 al Parchetului a rezultat că “în seara de 06.04.2013, a condus pe drumurile publice, autoturismul proprietate personală marca Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare DJ-29-STO, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr./l alcool pur în sânge, împrejurare în care a avariat trei autoturisme şi a produs vătămarea corporală a numitului Radu Marin, după care a părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie”. Dosarul a fost înaintat spre judecată Curţii de Apel Craiova pe 26 iulie 2013.

Reamintim că, în seara respectivă, în jurul orei 23.00, inspectorul principal Bogdan Constantin Ştocîţă, ofiţer de investigaţii criminale în cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova, la sensul giratoriu de la intersecţia străzilor „Caracal” şi „Henri Coandă”, a pierdut controlul volanului Skodei sale şi a intrat în trei autoturisme. Este vorba despre două taxiuri şi un autoturism parcat în zonă, toate trei fiind avariate. Un taximetrist a fost rănit uşor la un picior. La faţa locului au ajuns poliţiştii de la Rutieră, care l-au testat pe colegul lor cu etilotestul, constatând că avea o concentraţie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La sfârșitul săptămânii trecute, joi, 18 iunie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința în acest dosar. Ofițerul craiovean a fost găsit vinovat de ambele infracțiuni reținute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni: „Dispune condamnarea inculpatului Ştocâţă Bogdan Constantin la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Dispune condamnarea aceluiaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului. Contopeşte pedepsele aplicate urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 4 ani şi 6 luni ce constituie termen de încercare pentru inculpat”, se arată în încheierea de ședință a instanței. Polițistul a fost obligat la 300 de lei cheltuieli judiciare către stat, iar sentința, care nu este definitivă, poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.