Klaus Iohannis, baie de mulţime la Craiova

0
861
Cea de-a treia carte a Preşedintelui Klaus Iohannis, „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, apărută recent la Curtea Veche Publishing, a fost lansată ieri seara şi la Craiova. Evenimentul a avut loc la Filarmonica Oltenia, în prezenţa unui public numeros şi de bună calitate. Volumul este un ghid care prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent. Totodată, cartea prezintă beneficiile pe care le are România în contextul apartenenţei la proiectul comunitar.  Înainte de întâlnirea cu publicul craiovean, şeful statului s-a întâlnit cu preşedinţii organizaţiilor judeţene PNL din Oltenia, cu parlamentarii liberali, cu membri şi simpatizanţi, la Sala de Conferinţe a Hotelui Ramada din Craiova, cărora le-a vorbit despre Referendumul pe Justiţie, sugerându-le să facă tot posibilul să-i mobilizeze pe români la vot, fiind vorba despre România, în primul rând şi despre Europa, în al doilea rând.

 „EU.RO. Un dialog deschis despre Europa” este o invitaţie la dezbatere, la analiză şi cunoaştere, astfel încât să le ofere cititorilor informaţii de care au nevoie pentru a deveni cetăţeni europeni implicaţi, alături de instrumente care să le contureze o poziţie articulată faţă de Uniune şi faţă de viitorul ei. Lansarea a făcut parte dintr-o serie de întâlniri cu cititorii în întreaga ţară, în unele dintre cele mai importante instituţii culturale şi educaţionale. Cartea Preşedintelui Klaus Iohannis este un gest necesar în anul în care România a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii, precum şi în contextul unei Europe determinate să devină din ce în ce mai conştientă de rolurile sale strategice ca urmare a frământărilor care îi pun la încercare din interior idealul de unitate.
Un ghid structurat, echilibrat şi concis
Deşi toata lumea ştie câte ceva despre Uniunea Europeană, cartea acoperă nevoia unui ghid structurat, echilibrat şi concis, care să răspundă într-o manieră accesibilă unui întreg spectru de intrebari si care sa abordeze de la cele mai simple notiuni si informatii istorice despre proiectul comunitar, până la aspectele problematice, chiar nevralgice, pe care le implica în prezent punerea în act a idealurilor sale. „Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori şi teme politice relevante pentru constructul european. Intenţia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicaţii concise şi răspunsuri la intrebari esenţiale, dar sensibile, care preocupa un numar mare de cetăţeni şi care pot genera confuzii. Intrebările la care am încercat să ofer răspunsuri în aceasta carte sunt foarte variate, iar ele încep de la legitimitatea noastră istorică de a aparţine spaţiului comunitar şi se incheie cu modul în care ne proiectăm prezenţa în Uniune, în viitoarea perioada. De asemenea, ele au la baza convingerea ca este de datoria politicienilor să informeze propriii cetateni despre modul de functionare al mecanismelor politice si despre marile teme care solicită, astăzi, atenţia lumii intregi”, afirma Klaus Iohannis în introducerea cărţii.
Valorile care definesc Uniunea Europeană
Soluţia istorică gândită să prevină distrugeri similare celor din Al Doilea Razboi Mondial şi-a dovedit valabilitatea timp de aproape sapte decenii. La moment de răscruce, Klaus Iohannis explică valorile care definesc Uniunea Europeană şi care au dus la cea mai lungă perioadă de pace din istoria continentului, importanţa Flancului Estic, dar şi ce implică pentru România apartenenţa la proiectul comunitar, într-o pledoarie convingătoare pentru spirit civic şi responsabilitate. Astfel, cartea urmăreşte o mai bună înţelegere a proiectului european de către cetateni, prin prezentarea unor teme şi concepte de baza pentru politica europeana, descrieri, argumente şi explicaţii legate de UE şi rolurile acestei.