Se așteaptă finanțarea pentru Fântâna Popova

0
187
Fântâna Popova din cartierul Romanești va fi reabilitată cu fonduri europene. Potrivit autorităților, cererea de finanțare urmează să fie semnată în perioada imediat următoare, valoarea estimată fiind de 265 milioane de lei.
Situată în cartierul Romaneşti, Fântâna Popova este unul dintre cele mai vechi monumente din Craiova. Datele istorice spun că această cișmea a fost ridicată pe locul respectiv la începutul secolului al XVII-lea, înainte de anul 1613. Între anii 1651-1652, a fost refăcută de către domnitorul Matei Basarab. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, după anul 1775, fântâna este reparată de către Alexandru Vodă Ipsilanti. În anul 1905, proprietarul din acea epocă, Constantin N. Michail, o restaurează din nou, iar în anul 1957 are loc o reparaţie generală.
Fântâna își păstrează inscripțiile vechi
Deși nu s-a mai făcut nici o lucrare amplă de consolidare, Fântâna Popova se prezintă acum într-o stare destul de bună. Izvorul nu mai funcționează, iar zona este înconjurată de vegetație sălbatică, însă monumentul se păstrează, la exterior, aproape intact. Pereții își mențin tencuiala, fiind vopsiți într-o culoare deschisă, iar acoperișul protejează bine monumentul. Amintind de perioada în care a fost ridicată, fântâna își păstrează și acum inscripțiile vechi, vizibile pe peretele de la stradă: o pisanie cu litere chirilice a domnitorului Matei Basarab, de la
1652, iar în nişa faţadei sudice, o pisanie cu litere latine a lui Constantin Mihail, de la 1905.
Cererea de finanțare, semnată în perioada următoare
Autoritățile locale și-au propus, însă, să restaureze și această cișmea, alături de celelalte care se află în Craiova. Documentația tehnică a fost realizată și a fost votată de consilierii municipali, în decembrie 2018, iar municipalitatea a depus cererea de finanțare. Primarul Mihail Genoiu a anunțat recent că se așteaptă ca, în perioada imediat următoare, să se semneze contractul de finanțare cu ADR Sud-Vest Oltenia. „La fântâna Popova așteptăm să semnăm contractul de finanțare”, a afirmat edilul-șef al Craiovei, la sfârșitul săptămânii trecute.
Fără intervenții la structura de rezistență
Lucrările de intervenție și reabilitare ale fântânii Popova prevăd, printre altele, să se curețe jgheabul de scurgere a apei și să se refacă tencuiala impermeabilă. De asemenea, proiectanții au stabilit că trebuie să se refacă și zonele din jurul jgeabului, care sunt deteriorate, precum și soclul din aceeași zonă. Se vor construi trotuare din beton și se vor revizui șarpanta și învelitoarea. Toate elementele deteriorate vor fi și ele înlocuite. „Intervențiile propuse nu afectează integritatea structurii de rezistență și nici regimul de încărcare a construcției existente”, se precizează în documentația tehnică, aprobată de aleșii locali.
Zona va fi amenajată și peisagistic
Tot în cadrul acestei investiții, se propune să fie reabilitat spațiul care împrejmuiește fântâna Popova. Zona va fi amenajată din punct de vedere peisagistic și, potrivit documentației, va fi creat un spaţiu de socializare. Pe lângă reabilitarea bazinului de apă şi a jgheabului aferent, se va lucra și la refacerea pavimentului deteriorat din jurul fântânii și a tencuielilor. Proiectul tehnic presupune și realizarea unui trotuar de gardă pentru accesul la izvor și iluminatul decorativ al monumentului din cartierul Romanești.