Rusia renunţă la discuţiile cu Japonia privind un tratat de pace care să încheie disputa privind insulele Kurile ocupate de trupele sovietice în 1945

0
359

Rusia afirmă că renunţă la discuţiile cu Japonia în vederea semnării unui tratat de pace oficial, deoarece Japonia s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, transmite BBC.

Ei nu au pus capăt în mod oficial ostilităţilor din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute asupra unor mici insule cunoscute în Rusia sub numele de Kurile de Sud şi în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord. Acestea se află chiar în largul insulei japoneze Hokkaido din nordul Japoniei şi au fost ocupate de forţele sovietice în 1945.

Ministerul rus de Externe a declarat că această decizie îngheaţă discuţiile privind proiectele economice comune pentru insule şi opreşte vizitele fără vize ale cetăţenilor japonezi pe aceste insule.

„Toată responsabilitatea pentru daunele aduse cooperării bilaterale şi intereselor Japoniei însăşi revine oficialulilor de la Tokyo, care au ales în mod deliberat să urmeze un curs antirusesc”, a precizat ministerul.