Ford, 10 ani de activitate la Craiova

0
355

Ford a aniversat, ieri, 10 ani de activitate la Craiova. A trecut un deceniu de la momentul oficial în care Ford Motor Company a preluat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Guvernul României în cadrul Automobile Craiova.

La 21 martie 2008, grupul Ford Motor Company a semnat contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni pentru preluarea uzinei de la Craiova şi a demarat o investiţie iniţială de peste 675 de milioane de euro prin care această unitate de producţie urma să se transforme într-o fabrică de înaltă ţinută tehnologică la nivel european. Zece ani mai târziu, investiţia Ford în cadrul uzinei craiovene a depăşit 1.2 miliarde de euro, fabrica din Bănie devenind una dintre cele mai avansate unităţi de producţie din punct de vedere tehnologic la nivel mondial.

Vehicule sub marca Ford pe 50 de pieţe individuale

Producţia de vehicule a demarat în septembrie 2009, cu utilitara uşoară Transit Connect. În 2012, Ford a dat startul producţiei mult premiatului motor 1.0 EcoBoost care continuă cu succes şi astăzi la Craiova, dar şi a inovatorului Ford B-MAX produs aici până în septembrie anul trecut. În octombrie anul trecut, uzina de la Craiova a lansat un nou proiect si devine astfel unitatea de producţie pentru noul Ford EcoSport livrat exclusiv din România către întreaga piaţă europeană. Pe de altă parte, Ford Europa produce, vinde şi servisează vehicule sub marca Ford pe 50 de pieţe individuale şi are aproximativ 54.000 de angajaţi la facilităţile proprii şi aproximativ 69.000 de angajaţi când sunt luate în considerate asocierile în participaţiune şi entităţile neconsolidate. În plus faţă de Ford Motor Credit Company, operaţiunile Ford Europa includ Divizia Ford de Relaţii cu Clienţii şi 24 de facilităţi de producţie (16 deţinute integral sau asocieri în participaţiune consolidate şi 8 asocieri în participaţiune neconsolidate). Primele autoturisme Ford au fost livrate în Europa în 1903 – acelaşi an în care a fost fondată Ford Motor Company. Producţia europeană a început în 1911.​

„Am crescut masiv numărul angajaţilor”

Pentru acomodarea cerinţelor producţiei şi a nivelului cererii ridicate pentru noul EcoSport, Ford a angajat în 2017 la Craiova 1800 de persoane, totalizând astăzi 4492 de angajaţi. În 2008, la momentul preluării uzinei, numărul angajaţilor era de 3589. “A fost nevoie nu numai de multă muncă, dar si de implicare din partea echipei Ford Craiova şi sunt foarte fericit că astăzi putem să fim martori la acest moment istoric – 10 ani de existentă Ford la Craiova. În acest deceniu nu am produs doar motoare şi maşini excelente, ci am crescut masiv numărul angajaţilor şi aproape am dublat investiţia noastră în România”, spune John Oldham, directorul uzinei Ford Craiova şi Preşedintele Ford România.

Ford are aproximativ 202.000 de angajaţi în toată lumea

Odată cu lansarea noului EcoSport la fabrica din Craiova, Ford se aşteaptă ca 2018 să fie cel mai bun din ultimii zece ani în ceea ce priveşte volumele de producţie. “Fabrica Ford de la Craiova este o unitate de producţie de talie mondială care construieşte motoare şi vehicule de talie mondială. Angajaţii noştri sunt cei care dau suflet acestei fabrici livrând pe piaţă produse de un înalt nivel tehnologic şi calitativ, prilej cu care aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre aceştia pentru munca pe care o depun zi de zişi pentru aportul direct la succesul fabricii”, a încheiat John Oldham.

Ford Motor Company este o companie globală cu sediul la Dearborn, Michigan. Compania proiectează, produce, promovează şi asigură service pentru o gamă completă de autovehicule, camioane, SUV-uri şi autovehicule electrice Ford, precum şi autovehicule de lux Lincoln, oferă servicii financiare prin Ford Motor Credit Company şi urmăreşte planul de a deveni lider în domeniile electrificare, autovehicule autonome şi soluţii de mobilitate. Ford are aproximativ 202.000 de angajaţi în toată lumea.