Medicii şi asistenţii medicali, în grevă japoneză

0
466

Peste 4.000 de medici şi asistenţi medicali din judeţul Dolj sunt începând de ieri în grevă japoneză. În semn de nemulţumire faţă de problemele cu care se confruntă sistemul sanitar, angajaţii din spitale vor purta pe tot parcursul acestei săptămâni banderole albastre pe braţ. Dacă revendicările nu le vor fi rezolvate până la mijlocul lunii viitoare, sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu declanşarea grevei generale pe 18 aprilie a.c.

Medicii şi asistenţii medicali solicită investiţii în sistemul sanitar, astfel încât pacienţii să nu mai aibă de suferit din cauza lipsurilor cu care se confruntă spitalele. De asemenea, un punct important pe lista de revendicări este legat de respectarea Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei. Potrivit Federaţiei „Hipocrat”, care organizează aceste acţiuni de protest, alături de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, ieri a fost grevă japoneză şi în alte 22 de judeţe, dar şi în Bucureşti.

„Pacientul trebuie pus în mijlocul ecuaţiei sistemului de îngrijiri din România. Am protestat anul trecut în 12 şi 15 mai şi ne-am ales doar cu promisiuni. Acum revenim şi spunem că trebuie şi este momentul să începem rezolvarea problemelor sistemului de sănătate românesc în interesul pacientului şi al salariaţilor din sistem. Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarizare. Cerem aplicarea legii 284/2010, care deşi este în vigoare nu s-a aplicat decât pentru anumite categorii de bugetari. În această perioadă activitatea medicală se va desfăşura normal, dar purtarea acestei banderole sperăm să atragă atenţia autorităţilor şi că vor lua în calcul rezolvarea revendicărilor. Avem experienţa că lucrurile nu se vor rezolva aşa în câteva zile. Pe 18 aprilie avem prevăzută declanşarea grevei generale cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei „Hipocrat”, în cadrul unei conferinţe organizate, ieri, la Spitalul Judeţean din Craiova.

Medicii cer respectarea normei de muncă

Medicii cer respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă pentru toate categoriile de personal din Sănătate,  prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Potrivit acestora, lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaus şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă.  „Sistemul medical se clădeşte cu oameni care să fie bine instruiţi, care să fie odihniţi în momentul în care intră în sala de operaţie, nu după 24 de ore nenormate şi neincluse în timpul de muncă”, a precizat dr. Stelian Mogoanţă, vicepreşedinte „Promedica”.

Sindicaliştii solicită acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă sau sporul de doctorat. „Suntem foarte mulţi, pentru că toţi suntem nemulţumiţi de felul în care suntem salarizaţi, în care suntem trataţi şi de faptul că condiţiile noastre de muncă devin din ce în ce mai grele. Din cauza salarizării reduse din acest sistem, mulţi specialişti pleacă din ţară, rămân posturi vacante, neocupate, iar volumul de muncă creşte exponenţial în fiecare an”, a spus dr. Gabriel Mărcuşanu, vicepreşedinte „Promedica”.

Sindicaliştii vor picheta Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii

Conform calendarului de proteste anunţat de Federaţia „Hipocrat”, pe 28 martie sindicaliştii îşi vor susţine revendicările la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii şi respectiv Ministerul Sănătăţii. Între 11 şi 17 aprilie se organizează grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

„Interesul nostru nu vizează doar pesonalul medical din toate categoriile, ci şi pacienţii. Ne dorim investiţii în sistemul de sănătate. Este mesajul pe care aş vrea să-l transmit societăţii civile. Lipsa de resursă umană este critică. Spre exemplu, o secţie cu 70 de paturi are pe tura de după-amiază o singură infirmieră”, a precizat Corina Ionaşcu, secretar federal al Federaţiei „Hipocrat”.