ACCES Oltenia ne învaţă să visam, să sperăm şi să credem!

0
415

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Străzii, marcată ieri, pe 21 martie, Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia (ACCES Oltenia) a împărţit pachete cu hrană persoanelor fără adăpost, în special copiilor străzii, activitate organizată în cadrul campaniei sociale „Învaţă să visezi, speră şi ai să crezi”.

În fiecare an, pe 21 martie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, instituită în anul 1998 la Varşovia, ca un demers necesar pentru responsabilizarea fiecărui stat de respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, şi mai ales, ale copiilor străzii.

Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia, cea mai mare organizaţie ne-guvernamentală de voluntari activă în judeţul Dolj şi-a îndreptat atenţia asupra acestei zile şi a desfăşurat campania „Învaţă să visezi, speră şi ai să crezi”, activitate la care au răspuns pozitiv peste 135 voluntari, elevi din cadrul liceelor craiovene, studenţi şi adulţi implicaţi în viaţa comunităţii.

Evenimentul a constat în colectarea de hrană şi distribuirea acesteia persoanelor fără adapost şi în special copiilor străzii. Acţiunea s-a desfăşurat duminică, 20 martie, iar locaţiile vizate au fost bisericile din Municipiul Craiova, gara, autogara, intersecţiile, pieţele, dar şi parcările supermarket-urilor din proximitatea traseului stabilit pentru fiecare echipă de voluntari.

Dinamica fenomenului copiilor străzii rămâne în actualitate, cu atât mai mult cu cât aceştia se află permanent expuşi unui risc de abuz şi marginalizare, aspect ce poate favoriza instalarea comportamentelor agresive. Mobilizarea societăţii civile în vederea prevenţiei este opţiunea viabilă pe care specialiştii în domeniul social eu expus-o atât mediului ne-guvernamental, cât şi instituţiilor publice responsabile.

Mediul de afaceri local a susţinut ideea organizaţiei. Invitaţi să se implice în cadrul campaniei,  restaurante şi hoteluri au răspuns afirmativ şi au participat la eveniment prin donarea pachetelor cu hrană. Printre acestea se numără Hotel Europeca, Restaurant Ambasador, Iberico, Big Ben, Restaurant Oxigen şi SC COLISEUM SA.

A.C.C.E.S Oltenia promoveză parteneriatul, cu atât mai mult cu cât scopul acţiunilor vizează direct sprijinirea grupurilor vulnerabile. Obiectivul demersului a fost o invitaţie la reflecţie asupra nevoii profunde de înţelegere umană, dincolo de etichete, a celor care se află în stare de fragilitate şi speră ca fiecare zi de „mâine” să nu mai fie o luptă cu lipsa de hrană, de adăpost şi în primul rând cu lipsa de afecţiune.

 „Învaţă să visezi, speră şi ai să crezi” este una din cele 14 acţiuni sociale pe care A.C.C.E.S Oltenia le va desfăşura în acest an sub umbrela campaniei ACCES la Speranţă.