RAT Craiova modifică traseele – Craioviţa Nouă se leagă de Centru cu 101

0
116

Autorităţile locale s-au întrunit, ieri, într-o şedinţă de sistematizare rutieră şi au definitivat traseele, precum şi staţiile de îmbarcare-coborâre a călătorilor. Se pare că unul dintre cele mai afectate trasee este 6, cel care îi aducea pe craioveni din cartierul Craioviţa Nouă în zona centrală a oraşului.

Viceprimarul Craiovei Teodor Sas a făcut publică, ieri, lista cu traseele pe care vor circula, începând de mâine, 23 martie, autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova. “Am studiat bine harta oraşului şi am ales variantele cele mai eficiente pentru ocolirea centrului. În acest moment, avem stabilite toate rutele ocolitoare cu care vom merge cel puţin pentru o perioadă de început”, a declarat acesta. Sas a mai afirmat că aceste trasee au, deocamdată, un caracter experimental. Dacă se va constata că nu sunt cele mai bune soluţii pentru devierea traficului, edilii admit să le schimbe cu alte variante. “Nu sunt chiar bătute în cuie, în sensul că, dacă o să constatăm că şoferii întâmpină greutăţi, că apar ambuteiaje sau alte neajunsuri, le vom schimba. Sperăm însă să nu fie cazul şi îi rugăm pe şoferi să aibă răbdare ca să se acomodeze cu noile trasee”.

Traseul 6 va fi suspendat

Cel mai afectat va fi traseul 6, care, în mod normal, îi aducea pe craiovenii din Craioviţa Nouă în centrul oraşului, apoi la Spitalul nr. 1 şi se întorcea pe la Parcul „Romanescu”. Începând de mâine, această rută nu va mai exista. Ca să ajungă în acest cartier, craiovenii se vor deplasa cu autobuzul 101. Principala şi singura staţie de îmbarcare va fi pe Calea Severinului, la intersecţia cu strada “Iancu Jianu”. De aici, autobuzul 101 va circula pe traseul tramvaiului. Va intra în cartier pe bulevardul “Tineretului” (la blocurile ANL), va traversa tot cartierul, după care va ieşi pe bulevardul “Dacia” (în zona Triaj), va ajunge în zona Gării, va merge pe bulevardul “Decebal” şi va avea cap de linie la fabrica Ford. Cât priveşte staţiile pe care traseul 6 le deservea spre cartierul 1 Mai, acestea vor fi suplinite de traseele 1R şi 2R, care rămân nemodificate.

3-ul ocoleşte prin Brazdă

Un alt cartier care va fi afectat este cartierul Brazda lui Novac. Din cauză că strada “Amaradia” intră şi ea în şantier, traseul 3 va fi deviat prin cartierul cu pricina astfel: după ce va intra pe strada “Amaradia”, până în Inspectoratul de Poliţie, o va lua pe strada “Doljului”, apoi pe strada “Brazda lui Novac”, pe strada “Şerban Vodă” şi va ieşi în strada “Ştefan cel Mare”, apoi în bulevardul “Carol I”, de unde îşi va continua vechiul traseu spre Piaţa Chiriac. La întoarcere, autobuzul 3 va urma acelaşi traseu, cu o excepţia că de pe bulevardul “Carol I” va intra pe strada “Brazda lui Novac” prin strada “Păltiniş”. Autorităţile au luat în calcul şi faptul că zona va fi aglomerată dat fiind faptul că, pe porţiunea străzilor “Şerban Vodă” şi “Ştefan cel Mare”, va fi deviat şi traseul 25, astfel încât autobuzele care circulă dinspre Gară spre Selgros să evite intersecţia din Valea Vlăicii.

2b trece prin mijlocul şantierului

Şantierul de la kilometrul zero va fi traversat, totuşi, de un traseu al RAT Craiova. Autobuzul 2b, care vine din cartierul Cernele, pe strada “Brestei”, trece prin intersecţia de la CEZ Oltenia, ajunge pe strada “Ştefan cel Mare”, merge o porţiune pe bulevardul “Carol I” şi iese pe strada “Fraţii Buzeşti” la Piaţa Centrală, de unde îşi continuă vechiul traseu până la MAT Craiova. Un alt traseu care va fi modificat este 9. Dacă până acum craiovenii puteau să ajungă la Metro urcând din staţia Craioveşti, din cartierul Craioviţa Nouă, de miercuri călătorii vor lua autobuzul 9 de la staţia din zona Pieţei Centrale. Edilii au transmis şi că traseul 20, care pleca din cartierul Rovine II şi ajungea la Piaţa Centrală, parcurgând bulevardul “Nicolae Titulescu”, a fost anulat. Celelalte trasee – 1, 1R şi 2R, 4, 5b, 17, 24 – vor rămâne nemodificate.

Pentru o mai bună orientare în spaţiu, autorităţile locale vin în sprijinul şoferilor cu semne de circulaţie, dar şi poliţişti locali care vor veghea la capetele de trasee. “Poliţiştii locali vor fi prezenţi mai mult pe trasee pentru a-i informa pe şoferi. De asemenea, ei vor aplica sancţiuni drastice tuturor celor care nu respectă semnele de circulaţie”, a mai spus Teodor Sas. Sunt vizaţi în special conducătorii care vor parca necorespunzător, aceştia fiind pasibili de amenzi de 500 de lei.