Număr mare de doljeni diagnosticaţi cu pneumonie

0
105

În doar o săptămână, peste 600 de doljeni au ajuns la doctor cu pneumonie, o bună parte din aceştia având nevoie de internare în spital pentru a evita apariţia oricăror complicaţii medicale.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj în acest interval s-au înregistrat 911 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 615 de cazuri de pneumopatii acute. Cei mai mulţi bolnavi au fost din rândul copiilor, dar destule cazuri s-au înregistrat şi printre persoanele vârstnice. În momentul în care s-au prezentat la medic aceştia au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. Chiar dacă au fost înregistrate peste 1.500 de cazuri de infecţii respiratorii, în judeţul Dolj nu a fost depistat până acum niciun caz de gripă.

Cu toate acestea, cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.

Antibiotice, doar cu prescripţie de la medic

În schimb, nu este indicat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.

În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.