Săptămâna aceasta, la sediul Administrației Naționale „Apele Române”, a avut loc întâlnirea Comitetului Director unde au participat fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, ministrul Mediului Rovana Plumb, directorul general al ANAR, Vasile Pintilie, directorii de departamente din cadrul ANAR, directorii Administratiilor Bazinale de Apă, printre care și directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu, Marin Talău.
Tema întâlnirii a fost „Apele Române – un management durabil în domeniul apelor”. Cu această ocazie au fost analizate activitățile de gospodărirea apelor ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”, implementarea Directivelor Europene – Directiva Cadru Apa CE/2000/60 și Directiva Inundații CE/2007/60, managementul riscului la inundații în contextul schimbărilor climatice, dar și măsurile de adaptare, precum și proiectele strategice.
Amenajarea bazinelor hidrografice, pe agenda discuţiilor
În cadrul discuțiilor a fost abordată tematica amenajării integrate a bazinelor hidrografice ca bază de dezvoltare durabilă pentru societate, tematica inundațiilor rapide, dar și rolul pe care îl are Administraţia Naţională „Apele Române” în acest context, corelat cu rolul altor instituții precum Romsilva, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare și Consiliile Locale. A fost pusă în evidență importanța reîmpăduririlor, programele de combatere a eroziunii solului și corectarea torenților, precum și cele mai bune practici în domeniul agricol, ca măsuri non-structurale cu un rol foarte important în managementul riscului la inundații generate de viiturile rapide.
La finalul întâlnirii a fost analizat mecanismul economic al Administraţiei Naţionale „Apele Române” de recuperare a costurilor și s-a subliniat importanța găsirii unor soluții de adaptare economică și suplimentare a veniturilor prin evitarea de noi taxe sau contribuții.
De mult am banuit ca Iliescu este in spatele faptului ca Romania este singura tara talibana in privinta apelor, care refuza cu cerbicie sa adopte metodele contemporane de management al apelor si-o da inainte cu regularizarile comuniste, cu distrugerea naturii fara sens. Acum nu mai am niciun dubiu. El este in spatele mentinerii acestei filosofii institutionale sinistre, ce are ca rezultat mutilarea cursurilor raurilor, devastarea patrimoniului natural sub pretextul combaterii inundatiilor. Asemenea abordari se stie de zeci de ani ca sunt absolut ineficiente, pe langa sinistre pentru natura. Trebuie refacute zonele umede si ele actioneaza ca un burete ce tempereaza enorm forta viiturilor si trebuie oprite despaduririle. Iar unde trebuie consolidate maluri o perdea de arini este infinit mai non-invaziva, mai ieftina si mai trainica decat betonul.
Comments are closed.