Tinerii liberali condamnă folosirea forţei împotriva manifestanţilor de la Kiev

0
92

Într-o declaraţie comună a European Liberal Youth (LYMEC) şi International Federation of Liberal Youth (IFLRY) asupra situaţiei din Ucraina, preşedinţii celor două organizaţii condamnă folosirea forţei împotriva manifestanţilor neînarmaţi din centrul Kievului. Regimul condus de preşedintele Viktor Ianukovici apelează la forţa armelor, deşi, în ultimile zile, autorităţile ucrainiene păreau să facă un real progres în rezolvarea conflictului pe calea dialogului, prin negocierile purtate cu reprezentanţii opoziţiei.

Claudia Benchescu, preşedintele Cluburilor Studenţeşti Liberale şi membru în biroul de conducere LYMEC din partea României, şi-a exprimat profunda îngrijorare de ceea ce se întâmplă în Ucraina. „Sunt alături de familiile victimelor, îmi exprim întreaga compasiune şi sper ca violenţele să înceteze cât mai curând. Consider că viitorul Ucrainei nu poate fi decât alături de Europa. Regimul Ianukovici trebuie să conştientizeze acest fapt cât mai urgent şi să lase democraţia şi destinul european să-şi urmeze cursul în Ucraina. Folosirea forţei împotriva manifestanţilor este inacceptabilă şi, mai devreme sau mai târziu se va dovedi că a fost inutilă şi că nu a putut fi o stavilă în calea asiraţiilor europene ale poporului ucrainean…”, a spus Claudia Benchescu.

„Escaladarea violenţelor este provocată de preşedintele Ianukovici”

Claudia Benchescu

Prin intermediul comunicatului, IFLRY şi LYMEC îşi reafirmă întreaga solidaritate cu poporul ucrainean şi susţine lupta acestuia pentru demnitate, protejarea drepturilor omului şi democraţiei. ”În mod evident, escaladarea violenţelor este provocată de preşedintele Ianukovici şi regimul său. După ce discuţiile purtate toată noaptea cu liderii opoziţiei au eşuat, spre dimineaţă, când partidele de opoziţie au fost blamate ca fiind singurele de vină pentru violenţe, a devenit foarte clar că noi negocieri cu regimul existent ar fi extrem de suspecte, dacă nu imposibile”, se arată în documentul semnat de către Christian Scharling, preşedintele IFLRY şi Jeroen Diepemaat, preşedintele LYMEC.

Se solicită urmărirea în justiţie a celor vinovaţi

În încheierea declaraţiei, cei doi preşedinţi afirmă sprijinul necondiţionat al organizaţiilor pe care le conduc pentru parcursul european al Ucrainei. De asemenea, IFLRU şi LYMEC fac apel la Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi alte organizaţii internaţionale pentru adoptarea unor măsuri ferme în vederea încetării imediate a violenţelor. De asemenea, prin comunicat se solicită urmărirea în justiţie a celor vinovaţi de comiterea violenţelor şi alegeri prezidenţiale anticipate.