„Ion Oblemenco” îşi deschide porţile în memoria „Tunarului”

0
488

CS Universitatea Craiova, Sloga Petrovac şi Dunav Ruse participă la triunghiularul programat astăzi în Bănie

Prima ediţie a Memorialului „Ion Oblemenco” este programată în după-amiaza aceasta pe arena care poartă numele „Tunarului”. Clubul CS Universitatea Craiova a obţinut acceptul de folosire a mărcii înregistrate „Ion Oblemenco“, deţinută de familia Tunarului, care va fi prezentă la eveniment şi va premia echipele la final. Foştii coechipieri ai lui Oblemenco, Oprea, Niculescu, Velea şi Bâtlan, sunt invitaţi de onoare, iar trei dintre ei vor da loviturile de start. Accesul va fi liber şi se va face începând cu ora 13, dar simbolic, craiovenii pot opta să vină cu o floare, omagiu depus la statuia lui Oblemenco din faţa stadionului. Accesul se va face doar la tribuna I şi tribuna a II-a, cele două peluze fiind închise. Triunghiularul se va juca în sistem fiecare cu fiecare, tip campionat. Meciurile vor avea o durată de 60 de minute (două reprize a câte 30 de minute, cu pauză de 5 minute). Programul turneului este următorul: de la ora 14 se vor întâlni Dunav Ruse şi Sloga Petrovac. De la ora 15.15, Universitatea va juca împotriva câştigătoarei din primul meci. De la ora 16.30, echipa Craiovei va închide turneul, urmând să evolueze în compania învinsei din duelul echipelor invitate. Pe lângă Memorialul „Ion Oblemenco” şi comemorările lui Tică Oţet şi Cristi Neamţu, la CS Universitatea a fost perioada aniversărilor, după Gică Craioveanu, Gheorghiţă Geolgău şi Mihăiţă Pleşan, ieri împlinind 19 ani portarul Nemanja Latinovic.

Oblemenco, fotbalist exponenţial al Craiovei

Ion Oblemenco

Ion Oblemenco este cel mai reprezentativ jucător din istoria Universităţii Craiova. Component al Campioanei unei Mari Iubiri, el a evoluat pentru Universitatea în perioada 1966-1977, marcând 167 de goluri în cele 264 de meciuri jucate în tricoul alb-albastru al Ştiinţei în prima divizie. A contribuit decisiv la câștigarea Campionatului României în 1973-1974 și a Cupei României în 1976-1977. Ca antrenor, a câştigat cu Universitatea campionatul în 1980 (secund al lui Valentin Stănescu), eventul în 1981 (ca principal), iar în 1982 duce Ştiinţa, în premieră pentru echipele de club din România, în sferturile Cupei Campionilor Europeni. A fost golgeterul campionatului în patru sezoane: 1966-1967, 1969-1970, 1971-1972 si 1972-1973.

Prezentarea invitaţilor

Universitatea va lupta pentru trofeu cu grupările Dunav Ruse (Bulgaria) şi FK Sloga Petrovac (Serbia). Dunav Ruse este un club înfiinţat în 1949. Cea mai importantă performanţă a fost participarea în Cupa UEFA în sezonul 1975-1976, când a fost eliminată de AS Roma. Clubul a străbătut în secolul 21 perioade de declin, declarând falimentul în două rânduri, iar din 2010 activează pe societatea Dunav 2010 Ruse. Lotul este format din jucători bulgari, cu o singură excepţie, ivorianul Mamadou Ouatarra. „Dunărea” din Ruse ocupă locul 10 în liga secundă din Bulgaria. FK Sloga Petrovac este o echipă înfiinţată în 1933, joacă în liga a doua din Serbia (Prva Liga) unde ocupă locul al treilea, cel care asigură prezenţa în baraj, la egalitate cu echipa de pe locul secund, primele două clasate promovând direct în Superliga. Pe lângă jucătorii autohtoni, antrenorul Nenad Vanic are în lot un fundaş muntenegrean, Zoran Mitic şi ghanezii de 18 ani, Melvin Banda şi Bismarck Appiah.