Fostul primar din Băileşti, doi ani cu suspendare pentru luare de mită

0
202

Magistraţii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat, miercuri, pe fostul primar al municipiului Băileşti, Ioan Negreţ, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, fostul contabil al Poliţiei Comunitare Băileşti a primit 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Cei doi au fost trimişi în judecată în anul 2006, de procurorii DNA Craiova, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită pentru că au  cerut şi primit şpagă de la reprezentanţii unei firme ce avea de încasat bani de la Primărie. Hotărârea de miercuri a Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ioan Negreţ

Reamintim că, în august 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a primarului în funcţie pe atunci  al municipiului Băileşti, Ioan Negreţ şi a contabilului Poliţiei Comunitare din localitate, Ion Berbecaru, sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Conform comunicatului de la vremea respectivă al DNA, s-a reţinut faptul că, în perioada septembrie 2005 – aprilie 2006, Ioan Negreţ, în calitate de primar al municipiului Băileşti, a pretins de la reprezentanţii firmei SC Corp Mobil Impex SRL sume de bani și bunuri, din care a primit efectiv suma de 15 milioane de lei vechi, prin intermediul lui Ion Berbecaru, în schimbul şpăgii primarul angajând să aprobe plata contravalorii lemnelor de foc livrate de firma respectivă şcolilor aflate în subordinea primăriei. Procurorii au stabilit că, deşi dispunea de fondurile necesare, primarul a refuzat cu bună ştiinţă să pună la dispoziţia şcolilor banii pentru plata lemnelor.

Pe 3 martie 2008, Tribunalul Dolj i-a achitat pe inculpaţi pentru luare de mită, însă i-a condamnat pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Negreţ a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul contabil al Poliţiei Comunitare la un an şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare. Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut apel, Curtea de Apel Craiova a menţinut pedepsele date de Tribunalul Dolj, însă în aprilie 2010, Înalta Curte de Casaţie a dispus rejudecarea dosarului. Cauza s-a întors la Curtea de Apel Craiova, instanţă care miercuri, 19 februarie a.c., a pronunţat o nouă soluţie. Astfel, Ion Negreţ a fost condamnat şi pentru luare de mită, primind doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, iar Berbecaru a rămas cu un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. Atât procurorii, cât şi inculpaţii pot face recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.