„Oltenia şi Unirea Principatelor”, într-o expoziţie la Muzeul Olteniei

0
417

La Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14.) va avea loc mâine, 23 ianuarie, ora 11.00, vernisajul expoziţiei „Oltenia şi Unirea Principatelor”, dedicată împlinirii a 159 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român

Vizitatorii vor avea ocazia să admire piese de patrimoniu din colecţiile muzeului, precum Hora Unirii la Craiova – copie după tabloul lui Theodor Aman; mapa de birou a lui Alexandru Aman; călimara lui Gheorghe Chiţu; albume de familie – Ion Titulescu şi Theodor Aman; litografia Solemnitatea Deschiderii Divanului Ad-Hoc; medalia dedicată inaugurării Manufacturii de arme, precum şi publicaţii de epocă.

«Unirea Principatelor Române reprezintă un prim moment de o însemnătate deosebită în modernizarea României, Alexandru Ioan Cuza fiind simbolul acestei etape importante. În 1858, Convenţia de la Paris conţinea mai multe prevederi referitoare la români, dintre care cea mai importantă a fost unirea parţială a principatelor române sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei”. În data de 5 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iaşi, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. În data de 24 ianuarie 1859 au avut loc alegeri şi la Bucureşti. Profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că Principatele Unite nu pot fi conduse de acelaşi domnitor, şi aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în faţa faptului împlinit, Marile Puteri au trebuit să accepte, în cele din urmă, această realitate. Marele merit al lui Cuza a fost că a reuşit să obţină recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române şi, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern», se menţionează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.