Maia Morgenstern, Ştefan Bănică jr. şi trupa Phoenix vor urca pe scena Teatrului Naţional din Craiova

0
188

Începutul de an aduce la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, pe lângă spectacole din repertoriul propriu al instituţiei, şi alte evenimente teatrale şi muzicale. Aşa sunt trei producţii ale Teatrului de Comedie din Bucureşti: „Elixir”, după textul scriitorului francez Eric-Emmanuel Schmitt, cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi în distribuţie (regia: Marcel Ţop), „La Pulce”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, cu Ştefan Bănică jr. (regia: Horaţiu Mălăele), şi „Te iubesc dar nu pe tine” de Andreas Petrescu (regia: George Buzoianu). De asemenea, craiovenii vor mai putea vedea comediile „Încă nu, dar o să fie…”, cu Aurelian Temişan, şi „Fidelitate”, cu Florin Busuioc. Miercuri, 31 ianuarie, de la ora 20.30, formaţia Phoenix va susţine pe scena Naţionalului craiovean un concert special, după 55 de ani de muzică şi istorie: „Unplugged – Anotimpurile (Iarna)”.

Foşti iubiţi, Adam şi Louise trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt: el la Paris, ea în Montreal. Corespondând pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii. Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste?Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în piesa „Elixir”, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre. Spectacolul, în regia lui Marcel Ţop, cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi în distribuţie, va fi prezentat la Craiova mâine, 23 ianuarie, de la ora 19.00. Preţ bilet: 80 lei.

Tot de la Teatrul de Comedie din Bucureşti vine la Craiova – luni, 12 februarie, ora 19.00 – „La Pulce”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau. Un spectacol în care acţiunea este plasată în Veneţia, fiind transpusă plastic şi stilistic într-o revigorantă comedia dell’arte de maestrul Mălăele, cu decoruri de Lia Manţoc şi avându-i în distribuţie, între alţii, pe Ştefan Bănică jr. şi Emilia Popescu. După ani de căsnicie, Mamarmota di Pomodoro începe să se îndoiască de fidelitatea soţului ei, Alfonso Bursucco di Pomodoro. Îşi arată îndoielile celei mai bune prietene, Maria del Rosa Flamencohones en Todos Partes de Matamoro, şi decid să-l pună la încercare trimiţându-i o scrisoare ca din partea unei necunoscute, invitându-l la o întâlnire. El, nefiind interesat, îl trimite pe prietenul său, Antonio Facaldo Cortegiatore. Din acest moment încep să se ivească tot soiul de încurcături, care mai de care mai amuzante… Preţ bilet: 120 lei.

„Te iubesc dar nu pe tine” de Andreas Petrescu (regia: George Buzoianu) este a treia propunere a Teatrului de Comedie Bucureşti pentru publicul craiovean – luni, 19 februarie, ora 20.00. O pisă care pune sub lupă relaţia de cuplu, o poveste plină de umor şi încurcături, cu Alina Chivulescu / Paula Chirilă, Leonid Doni, Anca Dinicu / Doina Teodoru, Andreas Petrescu. Preţ bilet: 70 lei.

O comedie de situaţie în care intrigile amoroase dau naştere unor situaţii comice irezistibile, iar o haină de blană buclucaşă produce situaţii imprevizibile –  astfel este prezentată cea mai noua producţie a Teatrului „Elisabeta” din capitală, „Încă nu, dar o sa fie…”, adaptare după piesa „Not now darling” a dramaturgilor britanici Ray Cooney si John Chapman. Spectacolul, care va putea fi văzut la Teatrul Naţional Craiova miercuri, 7 februarie, de la ora 19.00, îi aduce pe aceeaşi scenă pe Aurelian Temişan, Gabi Costin, Alexandra Velniciuc, Monica Davidescu, Vasile Calofir, Mirela Stoian, Stefan Velniciuc, Anca Dinicu, Raluca Ghervan, Mihnea Nicolau, Teodora Daiana Păcurar. Preţuri bilete: 70, 85, 100 lei.

„Sezonul comediilor” la Naţionalul craiovean este completat pe 2 aprilie, de la ora 19.00, cu „Fidelitate”, în regia lui Dragoş Câmpan, producţie a Teatrului ACT şi Fundaţiei Carta, cu Florin Busuioc, Gheorghe Ifrim şi Adelaida Zamfira. „Fidelitate” este o comedie savuroasă despre un asasin plătit, victima sa şi un soţ care neagă orice implicare. Tony, dator vândut la mafia italiană este angajat să o ucidă pe Maggie. Maggie, nevastă depresivă oprită să se sinucidă ca să fie asasinată. Jack, soţul care l-a angajat pe Tony sau doar o victimă la rândul lui? Cine a angajat pe cine? Tony e cu adevărat un asasin? Jack este un criminal cu sânge rece sau soţul încornorat? Oare Tony şi Maggie au un plan să stoarcă bani de la Jack? Şi până la urmă, cine o să moară? O poveste americană… dar şi o analiză plină de vigoare şi umor a vieţii de cuplu. Preţ bilet: 70 lei.

***

Phoenix se întoarce la Craiova cu un concert special: „Unplugged – Anotimpurile (Iarna)”, care aminteşte de aniversarea, în 2017, a 55 de ani de istorie a trupei, ca şi de 45 de ani de la lansarea albumului „Cei ce ne-au dat nume”, discul care avea să schimbe pentru totdeauna faţa muzicii româneşti şi care a impus, pentru Phoenix, „semnătura” unor piese celebre ca „Nunta” sau „Negru Vodă”. Evenimentul va avea loc miercuri, 31 ianuarie, de la ora 20.30. Preţ bilet: 70 lei.