Ce se întâmplă în România??!!

0
333

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a vorbit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre preşedinţia Consiliului UE, despre importanţa acestei funcţii, dar şi despre sarcinile ce îi revin unui stat, membru al Uniunii, care ajunge la momentul preluării acestor prerogative. Vicepreşedintele PPE a atras atenţia asupra modului în care România ar trebui să se implice în această perioadă, alături de Bulgaria, ţara care deţine în prezent această funcţie, pentru a înţelege mai bine  mecanismul şi pe a ajuta ţara vecină, aşa cum şi Bulgaria va trebui să procedeze de la 1 ianuarie 2019.

Marian Jean Marinescu

Deputatul european Marian Jean Marinescu a purtat mai multe discuţii cu oficialii bulgari, prezenţi la Strasbourg, inclusiv cu premierul bulgar, Boyko Borisov, aceştia arătându-se îngrijoraţi de absenţa României de la masa discuţiilor. Vicepreşedintele PPE spune că nu ştim să ne prezentăm la nivel european,  iar Guvernul României trimite la  Bruxelles documente fără valoare. “Pot să vă dau un exemplu. Am o hârtie despre viitorul bugetului european primit de la ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Din trei pagini, două sunt despre agricultură şi coeziune. Înţeleg că nouă ne trebuiesc aceste politici. Pentru că  tu, România vei deţine preşedinţia Consiliului UE, atunci, tu ai putea să influenţezi de pe acum anumite decizii şi poziţii. Aşa e mersul acolo. Omologul din Bulgaria, doamna ministru, am vorbit cred de vreo trei ori cu domnia sa la Strasbourg, pentru că a început deja preşedinţia Consiliului şi m-a întrebat… ce se întâmplă în România ??!! Ei speră într-un sprijin. E vorba de Bulgaria, Austria şi România. De acum ei aşteaptă un sprijin în toate direcţiile. De exemplu, Cercetare – Dezvoltare, al treilea buget din politici nu există aici. Se spune că vrem agricultură, vrem coeziune, vrem…şi cam atât. Cum să facem să avem nu se spune. Adică, să spunem şi noi că vrem să contribuim cu ceva, vrem să distribuim banii pentru economic, vrem condiţionalităţi ca să le crească încrederea celor care ne dau banii că nu îi cheltuim de pomană sau că-i cheltuim. Dacă pun această hârtie lângă un document care consfinţeşte poziţia PPE, care va fi votată la sfârşitul lunii ianuarie, în Adunarea Politică a PPE-ului şi elaborate într-un grup de lucru, pe care l-am gestionat eu în ultimele 8 luni, veţi vedea imediat care este diferenţa Acolo lucrurile sunt spune foarte clar. Câţi bani vrem, câţi bani susţinem, cum pentru ce : Coeziune, Agricultură, Cercetare, Apărare, Migraţie, toate celelalte”, a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

„România va deţine preşedinţia într-o perioadă nu foarte bună”

Momentul 1 ianuarie 2019, adică, preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către ţara noastră va fi un moment extrem de dificil, dar şi important pentru noi, ca ţară. Va trebui să demonstrăm celorlalte state membre UE că putem şi înţelegem condiţia noastră europeană. Marinescu a vorbit şi despre infrastructura balcanică care ar putea pune România în dificultate, adică, în izolare. “Dacă toate lucrurile sunt în acest stil, înseamnă că preşedinţia Consiliului deţinută de România va fi o mare problemă. Repet, România va deţine preşedinţia Consiliului UE într-o perioadă nu foarte bună, pentru că este în perioada în care sunt alegeri, dar în acelaşi timp este o oportunitate fantastică.  Preşedinţia bulgară, prin vocea premierului Borisov, care a vorbit liber în plenul Parlamentului a spus că insistă pentru Schengen. Are  zece prim-miniştri invitaţi în Bulgaria, în următoarele două luni, de la Merkel, până la premierul Olandei, etc. Pun şi eu o întrebare România unde este în chestia asta ?! Să ne ajut Dumnezeu să ne ducă Bulgaria în Schengen, că aşa se va întâmpla. Premierul bulgar insistă pe Balcani foarte mult, explicând ce înseamnă Balcani, ce înseamnă conflictele din Balcani, ce înseamnă dacă nu e linişte în Balcani. Noi unde suntem în această ecuaţie, în această zonă care este foarte importantă?! Trebuie să lucrăm la infrastructură, în Balcani. El discuta de infrastructura Serbia-Macedonia-Bulgaria-Bosnia. Iar dacă acolo se dezvoltă infrastructura şi sunt cuprinse autostrăzile şi căile ferate în politica europeană de vecinătate, noi rămânem izolaţi. Unde este România în proiectul ăsta ?? România şi-a doborât două guverne, adică, partidul cu cel mai mare scor în parlament şi-a doborât propriile guverne. Credeţi că a crescut încrederea în România, după aceste schimbări ?! Nu, nicidecum”, susţine Marian Jean Marinescu, europarlamentar PNL.

„Eu negociez dosare legislative…cunosc mecanismul”

Deputatul doljean a mai vorbit şi despre absenţa României de la alte negocieri şi cât de prost este percepută această stare la nivel european. “A început preşedinţia bulgară, ar trebui să avem mari speranţe de la această preşedinţie. Ştiţi că România împreună cu Bulgaria şi Austria pot să ridice tot felul de subiecte, să le înceapă, să fie discutate şi să rezolve anumite problem. Există aşa numita Troika: preşedinţia în exerciţiu, cea care a fost  şi cea care va urma. Dar informal şi preşedinţiile următoare sunt la masa discuţiilor. Acum, Troica este formată din Estonia, Bulgaria şi Austria, dar următoarea este la masa discuţiilor, adică, România. Eu ştiu bine, pentru că negociez dosare legislative, faţă de alţii care nu ştiu ce înseamnă chestia asta… mă refer la deputaţi, desigur. Când se apropie sfârşitul celor 6 luni şi se analizează şi se vede că dosarul nu poate să fie încheiat, vin celelalte două preşedinţii la discuţii, reprezentanţii de la ambasade, vin acolo, ascultă, să vadă, ca să se pregătească, să ştie ce se întâmplă. Păi şi noi ar trebui să fim acolo prezenţi. Din păcate nu cred că se va întâmpla…”, a subliniat vicepreşedintele PPE.

„Trebuie să avem buget şi politici”

Subiectul principal al conferinţei de presă a fost bugetul. Europarlamentarul Marinescu a spus că bugetul Uniunii şi politicile sunt cele mai importante şi arzătoare probleme ale Europei, astăzi. “Bugetul a început să fie discutat, a fost deja săptămâna trecută o discuţie în Colegiul Comisarului. Un lucru extrem de important este acela că : o entitate fără buget nu există. Uniunea dacă nu reuşeşte să aibă un buget înainte de alegerile europarlamentare va avea o problemă. Vreau să vă explic de ce eu vorbesc în permanenţă despre buget şi despre politici. Alegerile europarlamentare vor avea loc la două luni după Brexit. Dacă nu avem buget şi politici, astfel încât Uniunea să arate că merge înainte foarte puternic şi că există un buget iar politicile duc Europa pe calea cea bună, atunci nu vom avea despre ce să discutăm. Vom discuta despre eşecul Uniunii, despre ieşirea Marii Britanii, populiştii spun ceea ce spun de obicei. Socialiştii, Verzii şi cu Alde… sunt de stânga şi vor promite absolut tot, iar PPE-ul rămâne să spună lucrurilor pe nume. Trebuie să avem buget şi politici”.

În luna mai o să avem propunerea Comisiei pe buget

S-a stabilit o formulă agreată de toate statele membre UE pentru buget şi de aici, spune deputatul european, se poate continua cu construcţia bugetului. “A fost o conferinţă acum două săptămâni, cu Juncker, cu comisari, s-a discutat despre buget. Comisarul pe buget a anunţat deja un buget de 1,1x din PIB, care înseamnă ceva, se poate acoperi plecarea Marii Britanii şi cu restul să acoperi politicile noi: de apărare, de securitate, migraţie, care trebuiesc finanţate. Parlamentul trebuie să voteze la finalul lui februarie opinia legislativă de 1,3% din venitul naţional brut. În luna mai o să avem propunerea Comisiei pe buget, iar în cursul lunii iunie o să vină celelalte politici, astfel încât parlamentul să intre în procedură înainte de vacanţă să avem o şansă să avem un text până în octombrie şi apoi să negociem până în luna martie. România ar putea să intre în istorie prin preşedinţia care a închis bugetul şi politicile europene într-o perioadă nu foarte simplă…are dacă are cine. Eu nu văd în acest moment oameni care să ducă astfel de negocieri. Adică, să fii neutru, să aperi interesele tuturor statelor membre, să fii capabil să mai şi tu partea ta acolo de idei”, a mai spus Marinescu.

„În spatele doamnei Dăncilă nu poate să stea mereu cineva”

Vicepreşedintele PPE nu a ratat ocazia să vorbească şi despre premierul desemnat al României, colega sa de Parlament. “În spatele doamnei Dăncilă nu poate să stea mereu cineva. Şi nu cred că poate să facă faţă, din păcate. Fiecare dintre noi avem nişte limite. Aşa cred eu. Trebuie  să ne cunoaştem aceste limite şi mai ales dacă de noi trebuie să depindă foarte multă lume. Aceasta este situaţia, foarte îngrijorătoare pentru România. Mai sunt desigur şi măsurile economice pe care nici ei nu cred că le înţeleg. România este şi într-o zonă geopolitică destul de complicate şi când ajungi o ţară vulnerabilă, din cauza problemelor interne, imediat cei care au interese intervin. Miniştrii ăia  când vor vedea că nu au şef o vor lua-o fiecare pe direcţia lui şi vom deveni şi mai vulnerabili. Să nu uităm că avem Rusia, situaţia din Ucraina, situaţia din Moldova, care este extreme de complicate. Ar trebui să-i ajutăm, dar din păcate, nu are cine”, a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.