Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu: „Până la finalul mandatului meu, toate spitalele să fie la ţiplă!”

0
856

Primăria Craiova a investit, în 2013, o sumă de 30 de miliarde de lei vechi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, care se află în subordinea sa. Primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a mers ieri în vizită la unitatea sanitară, a promis că va continua să aloce bani de la bugetul local şi în acest an. Este vorba de 17 miliarde de lei vechi care, de această dată, vor fi folosiţi pentru reabilitarea saloanelor. În anul care a trecut s-a reuşit să se modernizeze spălătoria, bucătăria, biroul de internări copii, lifturile, dar şi alte spaţii importante din spital. O altă veste bună este că spitalul a reuşit să scape de datorii, iar în următoarea perioadă se încearcă o soluţie pentru continuarea lucrărilor la corpul de clădire care se află abandonat de ani buni în curtea spitalului.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova s-au făcut, în 2013, investiţii de 30 de miliarde de lei vechi, bani care au fost alocaţi de la bugetul local. Managerul Adina Manda a precizat într-o conferinţă de presă, organizată ieri la spital, că banii au fost investiţi în mai multe puncte ale unităţii medicale, şi anume la bucătărie şi spălătorie, acolo unde existau aparate cu o vechime istorică, având nu mai puţin de 40 de ani de când funcţionează. Cuptorul şi calandrul care erau utilizate până nu demult au fost prezentate ca adevărate piese de muzeu. „Utilajele din bucătărie au intrat în contabilitatea spitalului acum 40 de ani. Spălătoria are un calandru de 37 de ani şi o maşină de spălat şi mai veche, de 42 de ani. Nu mai vorbim de cuptorul din bucătărie, pe care îl folosim pentru pregătirea hranei bolnavilor şi care se găsea într-o stare foarte proastă, având aceea vechime considerabilă”, a declarat managerul Adina Manda.

Aparatură medicală nouă pentru unitatea sanitară

Totodată, a fost reabilitat biroul de internări pentru copii, salonul de primiri adulţi şi camera de gardă a spitalului. Au fost montate lifturi noi şi a fost achiziţionat un generator de mare capacitate. Spitalul s-a dotat şi cu o serie de aparate medicale, printre care un ecograf doppler color, electrocardiograf, microscop binoculor. „Toate aceste obiective realizate au fost finanţate în proporţie de 100% de la bugetul local şi contăm în continuare pe sprijinul primarului pentru modernizarea întregului spital. Sperăm că, până la sfârşitul mandatului, va găsi o soluţie şi pentru scheletul construcţiei din curtea spitalului, transformându-l într-unul care să coincidă standardelor”, a mai spus Adina Manda. Managerul a precizat că a preluat conducerea spitalului, în iunie 2012, cu o datorie de 23 de miliarde de lei vechi, pe care a reuşit să o recupereze integral la finalul lui 2013 şi să realizeze şi un excedent de 5,9 miliarde de lei vechi.

17 miliarde de lei vechi, alocaţia pentru 2014

Primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a vizitat, ieri, saloanele, a anunţat că Primăria Craiova va continua să acorde subvenţii pentru reabilitare şi în acest an, când alocaţia va fi, pentru început, de 17 miliarde de lei vechi. „Noi am încercat să asigurăm anul trecut  urgenţele, lucruri la care nu se gândise nimeni până acum, pentru că probabil nu a intrat nimeni în acest spital. Nu ştiu dacă a fost vreun primar din 1990 încoace care să viziteze spitalele. Cel puţin dacă le-ar fi vizitat, în mod clar nu ar fi arătat aşa cum arată. Ne-am propus ca, până la finalul mandatului meu, toate spitalele să fie la ţiplă, cum îmi place mie să spun, adică să fie nou-nouţe. Pentru asta am rugat-o pe doamna director să îşi facă un calcul cu ce investiţii se pot face şi anul viitor. Eu mi-aş dori să igienizăm toate saloanele în care intră bolnavii din absolut toate spitalele, nu doar de aici”, a declarat Olguţa Vasilescu, care a menţionat că, pentru operativitate, banii necesari investiţiilor vor fi acordaţi la început de an astfel încât conducerea spitalului să aibă timp pentru organizarea licitaţiilor de execuţie.

Reabilitare exterioară, printr-un proiect al BERD

În paralel cu lucrările de reabilitare din interiorul spitalului, autorităţile locale se aşteaptă să fie demarate şi cele de refacere a acoperişului şi exteriorului unităţii medicale. Potrivit primarului, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova a fost prins în proiectul privind reabilitarea termică a unităţilor publice, printre care şcolile şi spitalele, pe care îl implementează BERD (n.r. – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare). „Ne-am dori ca, la finalul acestui an, să fie gata parteneriatul cu BERD ca să se poată lucra la partea de exterior. Pentru că ei şi-au asumat acoperişul, partea de exterior, centrala şi caloriferele. În iulie vom stabili cu ei care sunt priorităţile, poate nu fac chiar totul, dar exteriorul sigur se va face. Oricum, eu mi-aş dori ca la finalul mandatului meu toate spitalele să fie complet reabilitate”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu. Potrivit primarului, un al doilea mare şantier se va deschide, tot în acest an, şi în curtea spitalului „Filantropia”, unde se va începe construcţia primului corp de clădire din cele trei anunţate de Primăria Craiova.

Scheletul mai rezistă doi ani

Edilul-şef al Craiovei a anunţat că, în curând, s-ar putea rezolva şi problema scheletului de clădire aflat în curtea spitalului de mai bine de 20 de ani. Lia Olguţa Vasilescu a declarat că, în urma unei expertize, specialiştii au ajuns la concluzia că această fundaţie nu mai poate să reziste mai mult de doi ani. „Noi am încercat să găsim o soluţie rapidă, dar, din păcate, legislaţia nu ne-a permis până acum pentru că nu exista formula de parteneriat public-privat. Acum există legea în Parlament şi i-am rugat pe preşedintele Camerei Deputaţilor şi pe premierul României să o urgenteze. Pe preşedintele Camerei Deputaţilor pentru că legea trebuie să treacă mai repede prin Parlament, şi pe premier pentru că trebuie făcute normele metodologice. Din experienţa pe care o am ca şi parlamentar, uneori normele metodologice durează şi şase ani, pentru că sunt la mâna funcţionarilor din minister, care se mişcă aşa cum ştim toţi că se mişcă administraţia centrală şi, de ce nu, şi cea locală pentru că şi noi avem probleme cu angajaţii noştri. Dar eu sper din toată inima că anul acesta vom  avea legea respectivă”.

Lucrările ar putea fi continuate printr-un parteneriat public-privat

Autorităţile spun că, potrivit legii parteneriatului public-privat, se va face un procent între investiţia care a fost făcută până acum de municipalitate şi ceea ce urmează să primească privatul. „Probabil va fi undeva la 40% partea Primăriei şi 60% cea a privatului, dar va ieşi dintr-o evaluare foarte clară, urmând ca, după 30 de ani, totul să intre în patrimoniul Primăriei. Noi sperăm că trece mai repede pentru că acea structură se prăbuşeşte. Este inutil să vă spun că municipalitatea nu are resurse ca să construiască ea acest spital”, a afirmat Olguţa Vasilescu. Deocamdată, două spitale din Bucureşti sunt interesate să preia acest schelet şi să facă aici o clinică. „Pot să vină şi alţi privaţi, suntem deschişi, facem ofertă publică. Să vină, pentru că este important să mai existe clinici în Craiova şi este important ca şi noi să scăpăm de această belea care e pe capul municipalităţii de 20 de ani”, a concluzionat Olguţa Vasilescu.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU