Începe procesul fostului primar din Malu Mare şi a celorlalţi şapte bărbaţi acuzaţi de infracţiuni cu violenţă

0
423

Magistraţii Tribunalului Dolj au încheiat analizarea în camera preliminată a dosarului în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au trimis în judecată opt inculpaţi, între care se află şi fostul primar din comuna Malu Mare, pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor, lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate şi complicitate, respectiv instigare la aceste infracţiuni. Instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi şi a dispus luni, 19 decembrie a.c., începerea procesului. Cauza vizează un incident violent, petrecut în campania electorală de la alegerile locale din 2012, în timpul căruia susţinătorii primarului în funcţie la acel moment, Alexandru Dicu, s-au bătut cu simpatizanţii candidatului PPDD.

malu mare dicuReamintim că, pe 4 octombrie a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din comuna Malu Mare, Alexandru Dicu, alături de David Constantin Mătuşa, Marian Marius Fugaru zis Moni, Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu, Gheorghe Rogojinaru, Ion Ursu, Marin Sbora şi Stelică Mătuşa. Procurorii au reţinut că, pe 7 iunie 2012, în jurul orei 22.30, inculpatul Stelică Mătuşa a fost sunat de fiul său, David Constantin, care i-a spus că observase o dubă, de culoare albă, din care mai mulţi bărbaţi aruncau în curţile cetăţenilor baxuri de hârtie igienică care aveau fiecare ataşat un afiş cu fotografia lui Alexandru Dicu, sub care era mesajul: „L-ai folosit? Aruncă-l! Păstraţi comuna curată!”. Despre aceste manifeste electorale a fost informat telefonic inclusiv Alexandru Dicu, fapt care l-a revoltat, solicitând susţinătorilor săi oprirea persoanelor respective. Imediat, inculpaţii Marian Sbora zis Porcu, Gheorghe Rogojinaru, Stelică Mătuşa, Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu şi Ion Ursu s-au urcat în autoturismul marca Opel Astra, condus de cel din urmă, şi au plecat în direcţia indicată de către inculpatul Alexandru Dicu. Au reuşit să-l prindă doar pe Claudiu Tudor Teodorescu , l-au băgat cu forţa în Opel, unde a fost bătut de Rogojinaru, Stelică Mătuşa şi Fugaru.

Contracandidatul, lovit cu bâta în cap

A apărut şi un BMW condus de fiul lui Stelică Mătuşa (minor la momentul respectiv), însoţit de Marius Marian Fugaru zis Moni. Emil Iovu, care conducea duba, l-a observat pe marginea drumului pe Titel Marius Stănică (candidat la funcţia de consilier local din partea P.P.D.D.), a oprit maşina, l-a luat, apoi au continuat drumul spre Craiova. În scurt timp, BMW-ul le-a blocat drumul, concomitent, la faţa locului ajungând şi primarul Alexandru Dicu. Au ajuns şi bărbaţii cu Opelul, cu toţii năpustindu-se asupra dubei. Procurorii mai spun că, în timp ce se afla pe partea stângă a autoutilitarei, Alexandru Dicu l-a dat la o parte pe Marian Marius Fugaru zis Moni, iar apoi l-a lovit cu pumnii pe Iovu. În tot acest interval, inculpatul Alexandru Dicu i-a instigat pe ceilalţi inculpaţi să comită acte de violenţă, exprimându-se în mod imperativ prin  îndemnuri de genul: „Daţi-le bă!” sau „Omorâţi-i şi pe ăştia”, respectiv prin alte exprimări injurioase adresate persoanelor aflate în autoutilitară. Titel Marius Stănică a fost tras afară din maşină, fiind lovit repetat, apoi aruncat jos unde David Constatin Mătuşa (şoferul BMW-ului) l-a lovit în cap cu o bâtă. Nici şoferul dubei n-a scăpat, fiind scos cu forţa din vehicul şi luat la bătaie. Stănică a fost operat la Bucureşti, rămânând cu o infirmitate permanentă în urma acestei agresiuni.

tribunalDupă ce au analizat cauza în camera preliminară, luni, 19 decembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins toate cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi, au constatat legalitatea rechizitoriului şi a probatoriului administrat în cauză şi au dispus începerea judecării procesului: Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Mătuşa David Constantin, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice; Dicu Alexandru pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la lovire sau alte violenţe, (p.v. Stanică Titel Marius), lovire sau alte violenţe, (p.v. Iovu Sorin Emil), tulburarea ordinii şi liniştii publice; Fugaru Marian Marius pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, (p.v. Stanică Titel Marius), lovire sau alte violenţe, (p.v. Iovu Sorin Emil), tulburarea ordinii şi liniştii publice; Fugaru Constantin Cosmin pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, (p.v. Stanică Titel Marius), lovire sau alte violenţe, (p.v. Teodorescu Claudiu Tudor), lipsire de libertate în mod ilegal, tulburarea ordinii şi liniştii publice; Rogojinaru Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe (p.v. Stanică Titel Marius), lovire sau alte violenţe, (p.v. Teodorescu Claudiu Tudor), lipsire de libertate în mod ilegal, tulburarea ordinii şi liniştii publice; Ursu Ion, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tulburarea ordinii şi liniştii publice; Sbora Marin, pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, (p.v. Stanică Titel Marius), lipsire de libertate în mod ilegal, tulburarea ordinii şi liniştii publice; Mătuşa Stelică pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe (p.v. Teodorescu Claudiu Tudor), lipsire de libertate în mod ilegal, tulburarea ordinii şi liniştii publice, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală., după cum se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Inculpaţii pot face contestaţie la Curtea de Apel Craiova.