Poveşti din mitologia românească, pentru sărbătorile de iarnă

0
528

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Asociaţia Culturală „GAG” au organizat, ieri, de Ignat, cea de-a II-a ediţie a activităţii „Renii lui Moş Crăciun”, pentru a spune şi desena poveşti din mitologia populară românească. Astfel, prin intermediul teatrologului Adriana Teodorescu, elevii de clasa a V-a de la Şcoala nr. 18 „Nicolae Romanescu” din Craiova au aflat legendele sărbătorilor de iarnă. Şi s-a început chiar cu Ignatul, care a avut loc ieri.

„În fiecare an, de Ignat se taie porcul. Obiceiul s-a format de la legenda că atunci când a vrut să taie porcul, Ignat l-a ţintit, din greşeală, pe tatăl lui. Ca să-i se ierte acel păcat, Dumnezeu l-a sfătuit să se facă luntraş şi să-i treacă pe călători peste râu, fără nici o plată. Într-o zi, Ignat l-a trecut apa chiar pe Dumnezeu, deghizat în bătrân, şi atunci tăciunele de lemn, pe care îl sădise el când s-a întâmplat nenorocirea, a înverzit, semn că păcatul este iertat. Oamenii spun că în această zi negreşit trebuie să verşi sânge. Dacă nu ai porc, trebuie să tai o găină sau măcar să te înţepi la un deget. Asta spune tradiţia”, le-a povestit elevilor teatrologul Adriana Teodorescu copiilor.

Rând pe rând, elevii au aflat şi poveştile mitologice despre Moş Nicolae, Ignat, Moş Crăciun, Baba Dochia, dar şi cum au apărut cele 12 luni ale anului. Pe baza descrierilor, copiii au desenat după propria imaginaţie personajele pe care le-au îndrăgit, fiind apreciaţi şi încurajaţi şi de profesorul de Limba Română Rodica-Magdalena Stovicek. La final, elevii au primit din partea lui Moş Crăciun un mic cadou.