Ce ne aşteaptă în 2012 – Suprataxe în pieţele din Craiova

0
54

Comercianţii care vor să-şi vândă produsele în una dintre pieţele cu vad ale Craiovei ar putea plăti taxe mai mari pentru tarabe, în anul viitor. SC Pieţe şi Târguri Craiova propune aleşilor locali mărirea tarifelor pentru închirierea unei mese în halele din Bănie cu până la un leu pe metrul pătrat pe zi.

În proiectul de hotărâre care va fi supus dezbaterii în şedinţa CLM, de joi, sunt incluse nu mai puţin de 44 de taxe, între care unele noi, iar altele mai vechi ce urmează să fie majorate. În ceea ce priveşte ultimul aspect, conducerea societăţii care administrează pieţele susţine că e nevoie să se umble la aceste taxe întrucât ele “nu mai corespund”. În proiect se precizează că au crescut foarte mult costurile cu utilităţile şi este nevoie de mai mulţi bani pentru întreţinerea pieţelor. Şi salariile angajaţilor sunt afectate, la fel cum este şi calitatea serviciilor oferite cumpărătorilor, investiţiile în pieţe fiind lăsate, în ultimul timp, pe locul doi.

Şi pieţele de cartier se scumpesc

Dacă în 2011 un producător agricol care închiria o tarabă în halele din Piaţa Centrală şi Piaţa Craioviţa Big plătea o taxă de 8 lei pe metrul pătrat pe zi, de anul viitor va plăti 9 lei, adică cu 12,5% mai mult. Pentru celelalte pieţe – Piaţa 1 Mai, Piaţa Valea Roşie, Piaţa Gării, Brazda lui Novac, Ciupercă şi Chiriac –  taxa pentru tarabă creşte de la 7 la 8 lei, ceea ce înseamnă cu 14,28% mai mult decât în 2011.În schimb, dacă vor închiria o tarabă la una dintre aceste pieţe pe bază de abonament lunar, comercianţii vor plăti cu 6% şi, respectiv, cu 7% mai puţin decât în anul acesta. De aceleaşi taxe şi reduceri beneficiază şi agenţii economici.

Pepenarii şi vărzarii, taxaţi la sânge

Cele mai mari creşteri de taxe vor fi suferite însă de comercianţii care vor vinde pepeni, dovlecei şi varză în boxele special amenajate în pieţe. Conducerea pieţelor cere ca un loc în Piaţa Centrală sau Piaţa Big din Craioviţa Nouă să fie taxat cu 32 de lei pe zi, faţă de 21 de lei cât a fost până acum, ceea ce înseamnă o creştere cu 52,38% a taxei. În celelalte pieţe, o boxă va fi închiriată cu 28 de lei, în loc de 15 lei, în acest caz fiind aplicată o creştere cu 86,66% a taxei. În schimb, pieţarii vor câştiga un metru pătrat în plus, boxa care va fi închiriată urmând să aibă o suprafaţă de vânzare de 4 metri pătraţi, şi nu 3 metri pătraţi cât era până acum.

3 lei halatul şi boneta

Recuzitele din pieţe vor fi şi ele suprataxate. Taxa de folosire a unui cântar aparţinând SC Pieţe şi Târguri SRL este propusă să fie majorată de la 5 lei pe zi la 6 lei, cu 20% mai mult. O taxă nouă, care este şi obligatorie prin regulamentul de funcţionare a SC Pieţe şi Târguri SRL, este cea de echipare cu halate şi bonete, care vor fi închiriate contra sumei de 3 lei pe zi sau 50 de lei pe lună, sub formă de abonament. Comercianţii vor trebui, de asemenea, să suporte şi o taxă pentru paza locurilor de vânzare, care este de 40 de lei pe lună pentru un metru pătrat. Taxa pentru protecţia unui întreg spaţiu comercial a fost stabilită la suma de 700 de lei pe lună.

Ce nu se plăteşte

Printre puţinele taxe care rămân, totuşi, neschimbate, sunt cele care se referă la comerţul cu animale mici şi mari. Astfel, taxa pentru vânzarea animalelor mici şi a păsărilor în spaţii special amenajate se reduce cu 33%. De asemenea, şi taxa pentru vânzarea mieilor şi iezilor din autoturisme şi chiar din TIR-uri rămâne neschimbată, comercianţii fiind taxaţi, ca şi până acum, cu sume cuprinse între 60 şi 180 de lei pe zi pe loc, în funcţie de gabaritul transportului. Printre puţinele gratuităţi asigurate în pieţele din oraş se numără staţionarea maşinilor de marfă, fără însă ca să depăşească 30 de minute, precum şi accesul în pieţe care va fi liber între orele 15.00 şi 18.00.