BCR sprijină accesul la credite al beneficiarilor subvenţiilor acordate de APIA în agricultură

0
55

Banca Comercială Română (BCR) a semnat, ieri, două noi convenţii de colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) care facilitează accesul la credite pentru finanţarea capitalului de lucru al beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) pentru sectorul zootehnic, aferente anului 2011. Aceste Convenţii se adresează crescătorilor de ovine, caprine şi bovine care vor putea beneficia de credite de prefinanţare a subvenţiilor ce urmează a fi primite de la APIA până la momentul plăţilor efective de către APIA.

„BCR poate acorda credite în valoare de până la 90% din suma cuvenită fiecărui beneficiar, chiar dacă este client corporate sau retail, creditele urmând a fi garantate cu cesiune de creanţă asupra sumelor ce urmează a fi plătite de APIA. Totodată, de la caz la caz, pe baza propriei analize a băncii, pentru suplimentarea garanţiei constând în cesiune de creanţă, beneficiarii de credite au posibilitatea să apeleze la FGCR, care poate garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate de BCR”, se precizează într-un comunicat al BCR.

Suma plătită de APIA în sectorul zootehnic pentru bovine va fi în cuantum de 410 RON / cap bovină, iar pentru ovine/caprine va fi în cuantum de 40 RON / cap ovină/ caprină. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, BCR oferă acestora o serie de produse şi servicii dedicate pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru, cât şi credite acordate din surse de finanţare externă (BEI, BERD, IFC) destinate finanţării proiectelor dezvoltate în sectorul agricol.