Alte nouă staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice, la Craiova

0
137

Nouă staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice vor fi amplasate în Craiova. Locaţiile în care vor fi montate aceste noi surse de alimentare nu se cunosc, deocamdată, investiţia aflându-se doar în stadiul de licitaţie pentru stabilirea specificaţilor tehnice ale acestor staţii.

Autorităţile au lansat recent licitaţia pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru aceste nouă obiective. Altfel spus, municipalitatea caută o firmă care să stabilească specificaţiile tehnice ale acestor staţii de reîncărcare a maşinilor electrice. „Prin studiul de fezabilitate, prestatorul va propune soluţii tehnice privind amplasarea staţiilor de reîncărcare pe locaţiile stabilite pentru municipiul Craiova”, se arată în caietul de sarcini întocmit de municipalitate.

Studiul de fezabilitate este plătit de la bugetul local

Pentru întocmirea studiului de fezabilitate, banii vin în totalitate de la bugetul local. Primăria Craiova a estimat că va cheltui, în acest scop, suma de 50.675 de lei. În schimb, achiziţia propriu-zisă a celor nouă staţii se va face, potrivit municipalităţii, din bani europeni. În documentaţia pentru licitaţie, se precizează că „documentaţia (n.r. – tehnică) trebuie să fie elaborată în conformitate cu prevederile programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi cu cerinţele Ghidului solicitantului”. De asemenea, se cere ca documentaţiile tehnico-economice să respecte toate normele în vigoare – normele ISU, protecţia mediului, accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi.

Singurele staţii de încărcare se găsesc în parcarea subterană

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, la ora actuală, funcţionează în Craiova două astfel de staţii, ambele fiind amplasate în parcarea subternă. Numărul maşinilor electrice a înregistrat o creştere, sunt de părere autorităţile, motiv pentru care se impune şi amplasarea mai multor staţii de reîncărcare. „Municipiul dispune în acest moment de două staţii, amplasate în parcarea subterană. Amplasarea unui număr de nouă staţii pe raza municipiului Caiova vine în întâmpinarea cetăţenilor şi turiştilor de a achiziţiona şi utiliza un tip de autovehicul mai puţin poluant”, se mai arată în documentaţia licitaţiei.

500 de lei, cel mai ieftin abonamentul lunar

Pentru utilizarea celor două prize electrice care funcţionează acum în parcarea subterană, singurele din oraş, există şi posibilitatea solicitării unui abonament lunar, care costă 500 de lei, fiind, de departe, cel mai ieftin care se percepe şoferilor care utilizează frecvent acest loc de parcare. Spre comparaţie, un loc în parcarea subterană care a fost inaugurată în mai 2016, începe de la 100 de lei şi ajunge până la 300 de lei. Cel mai ieftin, de 100 de lei, permite staţionarea în parcare seara, în timpul săptămânii, între orele 18.00 şi 6.00, şi tot weekendul, zi şi noapte. Pentru 120 de lei pe lună, şoferii pot parca în timpul săptămânii, dar numai ziua, între orele 6.00 şi 18.00. Cel mai scump abonament, de 300 de lei, permite staţionarea nonstop, indiferent de ziua din săptămână.