Stop etichetelor mincinoase

0
360

etichetaÎncepând cu luna următoare, comercianţii vor trebui să folosească un nou tip de etichetă pentru produsele scoase la vânzare. Astfel, se introduce obligativitatea etichetării nutriţionale, prin care consumatorii vor afla mai bine ce conţine alimentele cumpărate. Aceasta va deveni obligatorie pentru produsele alimentare preambalate şi nu va mai trebui să se menţioneze că alimentul  poate preveni, trata sau vindeca boli umane.

          Declaraţia nutriţională pentru produsele alimentare preambalate devine obligatorie de la 13 decembrie 2016. Etichetarea nutriţională reprezintă o metodă importantă de informare a consumatorilor cu privire la compoziţia produselor alimentare, care îi ajută să facă o alegere în deplină cunoştinţă de cauză. Menţiunea nutriţională reprezintă orice menţiune prin care se declară, se sugerează sau se insinuează faptul că un aliment prezintă caracteristici nutriţionale speciale datorită valorii sale energetice şi/sau a nutrienţilor conţinuţi.

Stocurile vechi se pot vinde fără probleme

          Conform Regulamentului (UE) 1169/2011, pentru produsele alimentare preambalate declaraţia nutriţională este obligatorie de la 13 decembrie 2016. Declaraţia nutriţională obligatorie cuprinde următoarele informaţii: valoarea energetică şi cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine şi sare. Regulamentul (UE) 1169/2011 arată că informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumatorul, astfel: să nu se atribuie efecte sau proprietăţi pe care produsul alimentar nu le are; să nu se sugereze că produsul posedă caracteristici speciale; să nu se sugereze, printr-o imagine sau descriere, prezenţa unui ingredient care, de fapt, a fost înlocuit; să nu se atribuie produsului proprietăţi de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evoca astfel de proprietăţi. Produsele alimentare care nu prezintă etichetarea nutriţională conformă cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 şi care au fost introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 13 decembrie 2016 pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.