”Economia Socială – un pas spre viitor”, un proiect de succes pentru integrarea romilor

1
385

”Economia socială – un pas spre viitor”, proiect implementat de Centrul European pentru Promovarea și Integrarea Romilor (CEPIR), în parteneriat cu unități administrativ-teritoriale din cinci județe ale țării, a ajuns la final. Coordonatorii și beneficiarii acestui proiect, unul de anvergură, s-au întâlnit, vineri, într-o conferință de final pentru a arătă că inițiativa, pe care și-au propus-o mai întâi pe hârtie, și-a atins toate scopurile în decursul unui an. Organizatorii au fost felicitați de autorități și încurajați să se implice și în alte inițiative care sprijină comunitatea romilor.

Subprefectul de Dolj, Simona Moise, i-a felicitat pe coordonatorii proiectului, arătând că o astfel de inițiativă are o mare importanță pentru comunitatea romilor. „Un proiect european este ca un copil pentru cei care îl inițiază. S-a născut dintr-un necesitate și acum se încununează cu laude. Vom vedea efectele în timp pentru că sunt sigură că proiectul dumneavoastră va crește. Acest proiect a creat locuri de muncă, a atenuat efectele discriminării. Cei care au conștientizat că locul 1 la șomaj trebuie să fie eliminat în maximă urgență s-au regăsit aici și țin să felicit primăriile care au conștientizat faptul că trebuie să se implice în această inițiativă. Să nu vă opriți aici pentru ca, în timp, să constatăm că aceste centre au înflorit și au devenit puternice”, a declarat subprefectul de Dolj, Simona Moise.

„Nu trebuie să le dăm direct peștele, ci undița”

Proiectul ”Economia Socială – un pas spre viitor” s-a desfășurat pe parcursul unui an și a avut scopul să faciliteze accesul pe piața muncii a a persoanelor de etnie romă. „Ne-am propus să promovăm economia socială în rândul comunităților de persoane defavorizate din mediul rural și urban, să îmbunătățim competențele, cunoștințele și stima de sine a persoanelor vulnerabile, în vederea facilității accesului la locurile de muncă create în cadrul structurilor de economie socială”, a precizat Mirela Sandu, vicepreședintele CEPIR, ONG-ul care a implementat proiectul. „Romii să nu mai fie niște asistați social, ci să fie activi în societate. De aceea, nu trebuie să le dăm direct peștele, ci undița cu care să îi prindă. Adică să le oferim posibilitatea să muncească, să-i ajutăm cu locuri de muncă”, a spus  și Pavel Nelu, un reprezentant al romilor din județul Gorj.

Proiectul s-a desfășurat în cinci județe

În cadrul acestui proiect (care a beneficiat de o cofinanțare din Fondul Social European prin Programnul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6: Promovarea incluziunbii sociale, Domeniul Major de Intervenție 6.1: Dezvoltarea economiei sociale), au fost înființate și funcționează 12 structuri de economie socială care aduc venituri persoanelor implicate. În localitatea Iancu Jianu, din județul Olt, s-a creat o societate care fabrică articole de îmbrăcăminte. La Mehedinți, în localitatea Șimian – o societate care fabrică produse din beton pentru construcții; la Dichiseni, în județul Călărași – o societate pentru construcții; în localitatea Săcălaz, județul Timiș – o spălătorie auto. Restul societăților au fost înființate în Dolj: la Filiași – fabricarea pâinii, la Amărăștii de Jos – produse din beton pentru construcții; la Cetate – un salon de coafură; la Sadova – tot un salon de coafură; la Mârșani – un atelier pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, iar la Craiova – un centru de îmfrumusețare și întreținere corporală („All Body Salon” de pe strada Calea București, Bl. M18B), o patiserie (patiseria „Pati Ses”, vizavi de magazinul Profi din cartierul Brazdă) și un restaurant fast-food (restaurantul „Good Cook” de pe strada „Împăratul Traian”).

Au fost create 68 de locuri de muncă

În cadrul acestui proiect, 168 de persoane (80 persoane de etnie romă, 28 de persoane beneficiare de venit minim garantat, 60 de femei excluse social) au fost consiliate individual și au fost calificate în meseriile de patiser, brutar, frizer, coafor, manichiurist-pedichiurist, cosmetician, confecționer, pavator, lucrător în construcții, bucătar, lucrător în comerț, spălător vehicule. Dintre acestea, au fost angajate 68 de persoanele la cele 12 structuri economice create, locuri de muncă care, potrivit coordonatorilor proiectului, au fost menținute. „Structurile de economie socială din cadrul proiectului au creat locuri de muncă, care contribuie la scăderea șomajului și la creșterea economică a zonelor în care își desfășoară activitatea. Funcționarea șe menținerea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, dintre care și romi, oferindu-le condițiile pentru obținerea de venituri pe termen lung, contribuie la asigurarea bunăstării și creșterii calității vieții”, a concluzionat vicepreședintele CEPIR, Mirela Sandu.

1 COMENTARIU

  1. ”Proiectul ”Economia Socială – un pas spre viitor” a avut scopul să faciliteze accesul pe piața muncii a persoanelor de etnie romă.”…, dar au fost angajați numai 68 de romi! Lăsați cioara nevopsită,”coordonatorilor”!

Comments are closed.