Universitatea din Craiova a câştigat şase proiecte de dezvoltare

0
323

Universitatea din Craiova a câştigat şase proiecte , în valoare de un milion de lei, în competiţia organizată de Consiliul de Finaţare a Învăţământului Superior (CNFIS), care vor arăta, încă o dată, perceperea instituţiei de învăţământ superior craioveană, la nivelurile naţional şi internaţional. Este încă o dovadă că, în Cetatea Băniei se face învăţământ de calitate, iar despre aceste lucruri a vorbit, ieri, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spînu.

Cezar Ionuţ Spînu

Sunt şase programe care au fost câştigate de Universitatea din Craiova: „Societatea studenţească pentru educaţie universitară şi antreprenorială (SEUA)”; „Înfiinţarea şi Dezvoltarea Centrului de Competenţe în Domeniul Managementului Universitar al Universităţii din Craiova (CCDM – UCV) în vederea creşterii capacităţii instituţionale”; „Promovarea pieţei muncii în cadrul UCV (PROMOTOR UCV)”; „PRO UCV” (Strategii proactive de promovarea ofertei educaţionale a Universităţii din Craiova, în vederea efintiecizării accesului la un învăţământ superior performant, în rândul elevilor din Regiunea Sud – Vest Oltenia); „Activitate didactică de calitate, deontologie şi etică academică – priorităţi permanente în Universitatea din Craiova”; „Extinderea platformei IT din Universitatea din Craiova, în vederea asigurării transparenţei, gestiunea studenţilor şi furnizarea reală a informaţiilor necesare Registrului Matricol Unic (RMU)”. Despre foarte multe dintre acestea am aflat, ieri, în cadrul conferinţei de presă.

Parteneriate solide cu agenţii economici

De mai bine de un an strategia Universităţii din Craiova este foarte bine cunoscută, una axată pe student, pe cercetare şi pe deschiderea internaţională. Foarte multe proiecte au fost şi vor fi puse în aplicare, din fonduri europene, iar rezultatele se văd. Şi ultima performanţă obţinută, câştigarea celor şase programe se află pe acest trend ascendent. Mai multe a spus, ieri, prof.univ.dr.  Cezar Ionuţ Spînu, rectorul Universităţii din Craiova. „Sunt patru proiecte destinate exclusiv studenţilor şi liceenilor, care sunt principala noastră grijă. Am avut şi anul trecut activitate de consiliere a tinerilor, astfel că putem vorbi de o rată în descreştere a abandonului şcolar universitar în primii ani, iar tinerii au înţeles ce-i aşteaptă dacă vin la noi. Am cîştigat acest proiect de promovare a pieţei muncii în UCV, care prevede măsuri integrate de creştere şi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţii noştri. Avem consolidate parteneriate cât se poate de bune cu agenţii economici din zonă, pentru adaptarea ofertei educaţionale la piaţa muncii, peste 2.000 de tineri participând la întîlniri organizate cu agenţii economici din regiune. De asemenea, prin SEUA , la Universitatea din craiova va fi înfiinţatăo societate antreprenorială studenţească, una care va include studenţi, masteranzi şi doctoranzi, precum şi absolvenţi ai UCV, în primii trei ani de absolvire”.

Studenţii, stimulaţi să rămână la Craiova

Promovarea UCV va fi făcută, aşa cum a spus, încă de anul trecut, rectorul Cezar Ionuţ Spânu, doar prin proiecte „aşa cum sunt şi cele de acum, nemai fiind dispuşi să alkocăm din banii instituţiei, şi aşa insuficienţi. Vorbim de studenţi şi, aşa cum am mai amintit, ei sunt cei mai importanţi. Îi stimulăm şi-i vom stimula în continuare. Avem, la nivelul instituţiei, o societate comercială cu răspundere limitată, prin care îi vom ajuta, dacă tot am vorbit de locuri de muncă, să şi găsească un asemenea loc. Am atras, prin parteneriate, peste 120.000 de euro pentru burse private, iar, în prezent, la INCESA, este constituit un grup de 345 de studenţi, cu burse de 1.500 de lei lunar, care participă la proiecte de cercetare. Cu bursa acordată de statul român, cu celelalte câştiguri, un student de-al nostru ajunge, în timpul facultăţii, la un venit lunar de 2.000 – 2.500 de lei, astfel că mi-e greu să cred că s-ar duce la o firmă să lucreze, la început, pe bani mai puţini. Practic, acesta este şi principalul nostru scop – să ajutăm tinerii să-şi găsească un loc de muncă bine plătit”