Sindicaliştii din sănătate suspendă pichetul de astăzi

0
376

pichetSindicaliştii din sectorul sanitar şi-au suspendat acţiunea de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi de întrerupere a activităţii, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, conform unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicale Hipocrat.

“Am decis suspendarea acţiunilor anunţate pentru ziua de vineri datorită unei accelerări a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cel al Muncii, care conduc, în opinia mea, către soluţionarea celor mai multe dintre revendicările care au generat aceste mişcări de protest. Deschiderea la un dialog constructiv, propunerile pe care le-am susţinut argumentat la fiecare întâlnire şi presiunea pe care am exercitat-o atunci când situaţia a impus-o, şi nu aleatoriu, în funcţie de conjunctură, au condus către acest moment, în care demersurile autorităţilor implicate sunt pe cale de a genera soluţii”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei.

În acest context, spune comunicatul, reacţia Federaţiei Sindicale Hipocrat va taxa orice abatere de la promisiunile înaintate de factorii decidenţi la ultimele discuţii. “Federaţia Sindicală Hipocrat rămâne fidelă principiilor sale şi îşi aduce contribuţia la soluţionarea problemelor existente, considerând că implicarea şi participarea activă la acest fapt este cu adevărat un răspuns la nevoile personalului medical. Totuşi, suntem îngrijoraţi cu privire la trenarea momentului în care vom avea o apreciere corectă a condiţiilor specifice, în care ne desfăşurăm activitatea, şi un Ordin 870 aplicat unitar, în beneficiul personalului medical”, a mai arătat Cotojman.

Federaţia Sindicală Hipocrat din România a declanşat seria de proteste luni, 10 octombrie, cu o grevă japoneză, cu banderolă, care a durat până pe 14 octombrie, ca urmare a nemulţumirilor sesizate de categoriile profesionale reprezentative din cadrul organizaţiei, pe fondul unor neconcordanţe legislative, dublate de întârzierea sau neasumarea unor decizii rectificative.

Federaţia Sindicală a cerut autorităţilor emiterea de urgenţă a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătăţii 870/2004, în vederea corelării cu O.U.G. 20/2016 şi identificarea soluţiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialişti pe diverse specialităţi medicale, chirurgicale sau de urgenţă şi crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel naţional şi totodată pentru respectarea standardelor şi curriculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

De asemenea a mai cerut salarizarea unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, o salarizare corespunzătoare a personalului T.E.S.A. şi a funcţionarilor publici din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, în concordanţă cu salarizarea din sectorul de activitate Sănătate, acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă la salariile actuale, şi nu la cele din anul 2009, acordarea tichetelor de vacanţă şi de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, în vederea angajării de personal pentru acoperirea deficitului de personal şi stopării migraţiei, precum şi pentru îmbunătăţirea satisfacţiei pacienţilor ţi asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.