Condamnat la cinci ani de puşcărie după ce a vrut să-i ia gâtul cu coasa unui consătean

0
61

arestatUn tânăr de 22 de ani, din comuna doljeană Ostroveni, arestat în luna martie a.c., după ce a fost la un pas să bage în pământ un consătean pe care l-a tăiat la gât cu coasa, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor. Hotărârea pronunţată miercuri de Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Între timp, însă, inculpatul rămâne în spatele gratiilor.

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, fapta pentru care Octav Cătălin Vasile a ajuns în spatele gratiilor s-a petrecut duminică, 20 martie a.c., după-amiaza, în jurul orei 16.00, în comuna Ostroveni. Poliţiştii din localitate au fost anunţaţi că Marian Lupu, de 45 de ani, din Ostroveni, a fost victima unei agresiuni comisă de Octav Cătălin Vasile, de 22 de ani. Din cercetările efectuate de poliţişti şi procurori s-a stabilit că, între victimă şi autor a izbucnit un conflict spontan, în staţia de autobuz din localitate, iar în timp ce se certau, Vasile, care oprise acolo căruţa, a pus mâna pe coasa pe care o avea în atelaj şi l-a lovit pe Lupu în zona latero-cervical stângă. Mai exact a încercat să-i ia gâtul.

Victima a fost transportată la spital, unde a primit îngrijiri medicale şi s-a constatat că avusese mare noroc, medicii legişti stabilind ulterior că are nevoie de 16 zile de îngrijiri pentru vindecare, însă, dat fiind faptul că lovitura i-a fost aplicată într-o zonă vitală, în cursul zilei de luni, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au decis să-l reţină pe agresor pentru 24 de ore, sub acuzaţia de tentativă de omor. Marţi, 22 martie a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă: „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Vasile Octav Cătălin, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 22.03.2016, până la 20.04.2016 inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.tribunal

Pe 5 mai a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care bărbatul a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, iar miercuri, 19 septembrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa în dosar. Octav Cătălin Vasile a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în lovire şi ale violenţe, solicitare respinsă de instanţă, şi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare: „Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul Vasile Octav Cătălin din tentativă la infracţiunea de omor, în infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Condamnă pe inculpatul Vasile Octav Cătălin la pedeapsa principală de 5 ani închisoare. Constată ca persoana vătămata Lupu Marin nu se constituie parte civilă in procesul penal. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.l Craiova şi obligă inculpatul la plata sumei de 546,54 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare, sumă ce va fi reactualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului şi până la data efectivă a debitului, către această parte. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Vasile Octav Cătălin, perioada reţinerii şi arestării preventive de la 21.03.2016 la zi şi menţine măsura arestării preventive a acestuia. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 19.10.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.