„Candidaţi la ceva?”

0
48

sedinta CJPentru că îi mai desparte o lună de campania electorală şi pentru că, pe la partide, cea mai importantă îndeletnicire de acum sunt listele de candidaţi, subiectul nu putea să nu bântuie şi prin şedinţa Consiliului Judeţean Dolj. Mai în glumă, mai în serios, consilierii judeţeni, o parte din ei candidaţi cunoscuţi (cei ai PNL), alţii în expectativă (cei ai PSD), au lăsat ocolişurile deoparte şi au întrebat direct „candidaţi la ceva?”.

Preşedintele Ion Prioteasa a avut o primă tentativă de a şterge gândurile de campanie ale anunţaţilor şi neanunţaţilor candidaţi, propuşi de partide şi din rândul consilierilor judeţeni, amintindu-le că abia de luna viitoare, când începe oficial campania, vor avea „o altă abordare”.

Totuşi, preşedintele nu s-a putut abţine, om politic cu multă experienţă fiind, şi le-a urat succes candidaţilor: „Să fiţi cât mai mulţi din cadrul parlamentului local care ajungeţi în parlamentul naţional, pentru că, din informaţiile pe care le avem, sunt mai mulţi decât altădată cei care vor candida”. Săgeata lui Ion Prioteasa se îndreptase spre tabăra liberalilor, unde este de notorietate deja cearta pe locurile pe listele parlamentare. În sală, opoziţia a tăcut mâlc, preferând să ia declaraţia ca o încurajare din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, cu atât mai mult cu cât este binecunoscută poziţia echilibrată cu care acesta conduce, de obicei, şedinţele.

În culmea opoziţiei, un liberal s-a opus şi la un deces

Consilierii liberali s-au pus însă repede pe treabă şi au început să facă opoziţie, care s-a dorit una dură şi foarte dură – doar câteva proiecte de hotărâre au mai scăpat. Ba chiar a existat un consilier judeţean, Isidor Răducea, care s-a opus chiar şi la un proiect ce privea înlocuirea unui persoane, care, între timp, decedase. „Şi ce dacă, eu mă opun pentru că nu este în conformitate cu legea numirea celeilalte persoane”, a replicat Răducea când i s-a reproşat că, din păcate, lucrurile nu mai pot fi schimbate în privinţa unui deces.

Un alt liberal, Cosmin Călin, a scos din buzunar o castană fierbinte pe care a vrut să i-o arunce în poală preşedintelui Ion Prioteasa, întrebându-l pe acesta de ce s-a retras Salubritatea (aflată în subordinea Primăriei Craiova) de la licitaţia pentru preluarea gunoaielor pe Masterplan. „Stimate coleg, nu spun că e bine, că e rău, ştiu mai bine colegii cum este, dar care este legătura cu punctul nostru?”, a întrebat Prioteasa. „Aş vrea şi eu, pentru luna viitoare, o situaţie cu fondurile europene pe care le-am atras, iar la fiecare să ştim cât am atras şi cât am dat noi din bugetul nostru. Şi câţi o să dăm că nu ne-am îndeplinit termenele”, a legat întrebarea liberalul. „Eu credeam că ştiţi, doar sunteţi de atâta timp aici şi nu v-a scăpat nimic. Ne bucurăm că sunteţi pe listă şi vă pregătiţi să mergeţi la Parlament”, a reacţionat şi Ion Prioteasa.

Curiozităţi de campanie

Însă au fost şi câteva momente când faptul în sine de a face opoziţie nu a mai fost mulţumitor, iar consilierii au început să-şi întrebe interlocutorii, în faţă, dacă şi candidează cumva. Consilierul Isidor Răducea l-a întrebat insistent pe Ion Prioteasa dacă se află pe lista PSD pentru parlamentare. „Dumneavoastră candidaţi, domnul Isidor?”, a întrebat Ion Prioteasa. „Nu, domnul preşedinte”, a răspuns consilierul. „Dar dumneavoastră candidaţi?”, a continuat apoi. „Vreţi să candidez?”, i-a replicat preşedintele CJ Dolj. „Nu, era doar o întrebare, candidaţi la ceva?”, a insistat Isidor. „Nu, nu candidez, rămân aici cu dumneavoastră”, a pus punct discuţiei Prioteasa.

Liberalul a păstrat întrebarea, dar şi-a schimbat interlocutorul. Luată în vizor a fost Oana Bica. „Candidaţi la ceva?”, a întrebat-o liberalul, din celălalt capăt al mesei. „Nu candidez. Din păcate pentru tine, o să rămân aici”, i-a replicat consilierul PSD, care i-a trimis apoi pe liberali la Guvern „să ne ajute mai mult din punct de vedere financiar”, ca reacţie la criticele lor pe buget.

Pe final de şedinţă, liberalul Isidor Răducea a primit un mesaj cu dedicaţie şi de la vicepreşedintele Alina Tănăsescu, care l-a invitat să vină mai des pe la Consiliu pentru a fi mai bine informat.